Shim

Ett av mina favoritstörningsmoment här i livet är föräldrar som ger sina barn jätteskumma namn.

I en enkät publicerad i gårdagens nummer av den anrika tidningen Metro fanns t.ex. en 18-årig flicka med det osannolika förnamnet Sunshine, följt av ett vanligt svenskt son-namn. Sunshine. Exakt hur tänker man när man döper sin dotter till det? Vore detta USA skulle jag direkt dra trailerpark-paralleller men nu råkar det vara en Atlant i vägen för att den parallellen ska kännas motiverad.

Enligt en
artikel i dagens Expressen är Sunshine inte ensam om att ha ett skumt namn, eller vad sägs om Iggie (en tjej, döpt efter Iggy Pop), Emone (också en tjej), Sinna (funkar väl ändå okej) och Shim (en kille, kul med ett namn som enligt artikeln är en sammanslagning av "she" och "him" då föräldrarna från början inte visste vilket kön deras avkomma skulle få - och valde ett namn som borgar för en lyckad karriär som dragqueen).

Tidigare har jag stött på namn som Maximuz, Deztiny, Zebasthian, Kimberly och Plutten. Vad är det för fel på vanliga namn som Kenneth, Rolf Larsson eller Wilmut? Nej, tanken föräldrarna har när de namnger sin telning på ett udda sätt är troligen att "vår lilla son/dotter minsann inte ska vara som alla andra". Störtlöjligt.

Listor är kul. Här kommer en till, nämligen Sillpizzas lista över saker att tänka på när du namnger ditt barn.

H och Z kan vara användbara bokstäver. Eller ja, åtminstone H (kan faktiskt inte komma på ett enda exempel på förnamn där ett Z känns motiverat). Tanken på en Enrik eller en Ans känns bisarr. Däremot känns ej vedertagna förvanskade stavningar av namn mest onödiga. Varför döpa sin son till Zebasthian när Sebastian funkar precis lika bra? Vad är vitsen med att döpa sin dotter till Zandra (har även sett varianten Candra, med precis samma uttal) när Sandra känns betydligt vettigare? Vill man verkligen bidra till att den första korrekta mening ens barn lär sig är "nej, jag stavar inte så"?

Sagan om Ringen kanske är bra, vad vet jag? Men är den verkligen så bra att du måste döpa dina ungar till Galadriel, Arwen, Eowyn och/eller Legolas?

Anglicismer besudlar språket, på gott och ont. Ett tydligt exempel på när de är av ondo är när Bradley, Ashton, Britney och Brooklyn börjar i samma lågstadieklass som lille Wilmut. De fyra förstnämnda kommer troligen att växa upp till tribaltatuerade storrökare, precis som sina föräldrar. Wilmut däremot kommer att bli statsminister och sedemera härskare över universum, ty han besitter talanger som vi vanliga dödliga endast kan drömma om.

Unika namn är nog roligare för föräldrarna än de är för barnen, som trots allt är de som måste dras med namnen i slutändan. Tänk själv att heta Trollslända eller Xerxes-Muhammed och behöva motivera det inför en mobbinghungrig kull sjuåringar som man ska gå i samma klass som i åtminstone tre år. Inte så jävla kul eller hur?

Tindra är ett verb, inte ett namn. Är det möjligen så att det vi ser i och med dess popularitet som namn är en början på en ny trend? Kommer vi att få se småtjejer som heter Tvätta, Halshugga, Hetsäta och Knarka inom några år?

Ett sista tips: går ni in på www.birthday.se och söker på efternamnet "Måntroll" får ni tre miljarder extraliv.

Kommentarer
Postat av: Abbath Doom Occulta

Jag har en brorsa som heter Jacob Harley Pentti Platon, en syster som heter Axa en syster dotter som heter Luna, plågas man så jävligt av sitt namn är man en fjolla, och förtjänar nog att dö.

2008-02-28 @ 22:46:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback