Bojkotta skiten!

För ett par år sedan skulle svenska landslaget (jag vägrar skriva herrlandslaget eftersom det skulle insinuera att (herr)fotboll och damfotboll är samma sport) spela en träningsmatch i Saudiarabien. Kvinnans status i Saudiarabien är inte den bästa. Kvinnor får t.ex. inte köra bil. De får inte heller gå på fotboll. Den här träningslandskampen var naturligtvis inget undantag.


Kvinnans status i Saudiarabien var uppenbarligen en total nyhet för väldigt många. Så här kunde det ju inte gå till! Ropen på bojkott skallade högt. Vårt stolta svenska fotbollslandslag skulle minsann inte åka dit och på så sätt ta avstånd från kvinnoförtrycket i Saudiarabien. Då skulle de minsann stå där med långa näsor, araberna.


Yeah right.


Kanske minns ni debatten inför fotbolls-VM i Tyskland 2006. Det hette att uppemot 40 000 kvinnor skulle "nyrekryteras" till VM-städernas prostitutionsstråk (prostitution är lagligt i Tyskland) eftersom dessa skulle överbefolkas av kåta fotbollsfans under VM-veckorna. En stor del av dessa fans skulle naturligtvis vara svenskar.


Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström reagerade och fick en stor del av pöbeln med sig. Så här kunde det ju inte gå till! Ropen på bojkott skallade högt. Vårt stolta svenska fotbollslandslag skulle minsann inte åka dit och på så sätt ta avstånd från kvinnoförtrycket i Tyskland. Då skulle de minsann stå där med långa näsor, tyskarna.


Yeah right.


OS i sommar går som många vet i Kinas huvudstad Beijing. Landets inställning till det här med mänskliga rättigheter går helt klart att ifrågasätta. Detsamma gäller det faktum att kineserna äter hund. Eller nej, riktigt så är det inte. Jag förstår inte moralpaniken över att folk äter hundar. Däremot betyder inte det att hundarna ska behandlas omänskligt innan de slaktas vilket tydligen sker på en del håll. Det må te sig absurt för oss svenskar att äta hund men vad säger att våra traditioner är "rätt"? Fråga en hindu vad han anser om att äta nötkött. Det som är självklart för oss är tabu i Indien. Har vi rätt och de fel?


Hursomhelst är det många som tycker att Kina inte bör få arrangera ett OS så länge de bortser från mänskliga rättigheter och plågar hundar. Så här kan det ju inte gå till! Ropen på bojkott skallar högt. Vår stolta svenska OS-trupp skulle minsann inte åka dit och på så sätt ta avstånd från det som sker i Kina. Då skulle de minsann stå där med långa näsor, kineserna.


Yeah right.


Att svenska företag gör miljardaffärer med dessa länder årligen spelar ingen roll. Det krävs en idrottshändelse för att folk ska reagera. Detta kan i och för sig vara positivt men jag kommer aldrig att köpa att idrotten används som politiskt slagträ. Dels tror jag det är tämligen verkningslöst (om man inte åstadkommer någon sorts global bojkott och kanske även då) eftersom det krävs betydligt mer än ett frånvarande landslag från något obskyrt land i Nordeuropa för att lagstiftare och normer ska ändra på sig, och dels är det orättvist mot idrottarna. Har man förberett sig i fyra år eller mer för ett olympiskt spel och tvingas stanna hemma för någon populistisk bojkott blir man nog lite putt skulle jag tro.


Populistiskt är precis vad det är. Om vi tar exemplet med de tyska bordellerna och invasionen av glädjeflickor som Classe Borgström förutsåg så blev den inte ens av, eller har någon av er läst om de stackars 40 000 importerade kvinnorna i någon artikel publicerad efter VM? I fallet med Saudiarabien måste man ha levt under en sten för att inte känna till något om hur kvinnorna har det i det landet, med eller utan fotbollslandskamp. Och är det inte bra att Kina får världens ögon på sig genom att arrangera OS? Vill man "straffa" landet finns det bättre och mer verkningsfulla sätt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback