We're not living in America

Den som i likhet med mig är sportintresserad kan inte ha missat att f.d. landslagskaptenen i fotboll Fredrik Ljungberg är klar för amerikanska Seattle Sounders.


Jaså, ni vet inte vem han är?


Om jag säger Freddie då? Går det upp ett ljus? Ja, det är klart det gör - det är ju precis så han brukar få heta i rubrikerna. Sportexpressens webbupplaga frontas t.ex. just nu av följande: "Nu öppnar Freddie dörren för Blågult".
Här finns ytterligare ett bra exempel.


Freddie? Han heter för fan Fredrik! Att han kallas Freddie av engelsmän som har svårt att uttala hans riktiga namn på rätt sätt må vara hänt men varför måste det apas efter här?


Det andra skräckexemplet jag kommer på så här på rak arm är ishockeyspelaren Daniel Alfredsson i Ottawa Senators. Han kallas i Nordamerika för Alfie och det är gott så. Av någon anledning envisas dock svenska medier också med att med mer eller mindre jämna mellanrum använda samma smeknamn när de skriver om den rödlätte göteborgaren.


Jag tror det var The Sounds som sa det bäst: We're not living in America.


Ljungberg kallas så vitt jag vet för "Ljungan" och Alfredsson för "Affe". Om nu Fredrik och Daniel låter för tråkigt kan man väl i alla fall ge fan i att byta språk i något missriktat försök att vara trendig?


Könskvotering is (the) shit

Minns ni Claes Borgström?


Det var han som, i egenskap av jämställdhetsombudsman, inför fotbolls-VM i Tyskland häromåret krävde att Sverige skulle bojkotta mästerskapen eftersom VM skulle leda till att tusentals kvinnor skulle tvingas in i prostitution för att fotbollsfans (bl.a. svenska sådana) skulle kunna köpa sex i samband med matcherna.


Det var märkligt tyst om det här under och efter VM. Inga skandaliserande artiklar skrevs någonstans om de stackars kvinnorna. Man kan nästan tro att "Borgis" överdrev det hela, annars skulle väl han och hans anhängare ha slagit på stora trumman efteråt, något som inte skedde.


Hursomhelst. Idag tar "Borgis" bladet från munnen på Expressens debattsida i en artikel med rubriken "
Kvotering fungerar - se bara på Norge". Han förespråkar i sitt inlägg könskvotering i storbolagens styrelser. Den norska lag han hänvisar till säger att minst 40 procent av vardera könet ska vara representerat i de stora bolagens styrelser och visst låter det fint i teorin men vad fan?


Det är säkert sant som det sägs att gubbar väljer gubbar. Det är säkert lika sant att om man skulle undersöka saken närmare skulle det framkomma att det faktiskt händer, ja t.o.m. att det är alldeles för vanligt, att en man väljs in i en styrelse för att han är man även om det finns kvinnor att tillgå som är mer kompetenta. Det är naturligtvis inte okej, men varför skulle motsatsen vara det?


Jag kan inte förstå hur man resonerar när man är för könskvotering. Såsom tillhörande det underrepresenterade könet ska man alltså gynnas bara med anledning av detta, oavsett om det finns mer kompetent folk av det andra könet, bara för att uppnå någon sorts konstgjord jämställdhet. Jag skulle hellre se att det ställs hårdare krav på kompetensbedömning när styrelseposter ska tillsättas. Fråga mig inte hur detta ska implementeras, det finns det folk som är duktigare på än jag. Men får jag en viktig post i ett företag vill jag bedömas för min kompetens och vad jag kan tillföra, inte utifrån mitt kön. Jag skulle bli asförbannad om en kvinna tog min plats endast pga kvoteringslagen och jag kan inte tänka mig att man som kvinna känner sig helt bekväm i en roll man fått i princip enbart för att man är kvinna.


I olika diskussioner kring lagstiftningar brukar det talas om att man måste "förändra folks attityder" för att det är så mycket bättre än lagstiftning. Det kan t.ex. röra homosexuellas rättigheter eller hur man tar itu med stök i skolor. Borde det inte vara samma sak som gäller här? "Gubbar som väljer gubbar" ligger inne med en föråldrad attityd, borde den inte gå att förändra på samma sätt som det uppenbarligen är möjligt att förändra folk som tänker "fel" i andra frågor?


Könskvotering är en lätt väg på kort sikt, men jag menar att det i det långa loppet snarare leder till mindre jämställdhet än tvärtom. Och Claes Borgström är en pajas. Det finns säkert kvinnor som gör hans jobb mycket bättre, kanske dags att kvotera in någon?


Tre självmål till priset av ett!

För ett par dagar sedan skrev jag ett inlägg om hur svårt jag har för allt tjafs om integritetskränkningar. Dessa kunde ske genom t.ex. kameraövervakning eller DNA-register.


Nu har ytterligare en form av "kränkning" uppmärksammats. Det handlar om Icas nya individanpassade rabatter. Det fungerar helt enkelt som så att man som kortkund hos Ica varje månad erhåller ett antal rabattkuponger på sådant som man tidigare handlat. Hur smidigt som helst! Jag, som troligen är att betrakta som storkonsument av pasta, tycker naturligtvis det är bättre med rabatt på pasta än på exempelvis blodpudding som jag tycker borde klassas som en hälsofara.


I dagarna har detta uppmärksammats på flera håll, bland annat i Dagens Nyheter och i Sydsvenskan.


Uppenbarligen finns det miffon (ja, det är just vad ni är) som anmält detta förfarande till Datainspektionen med hänvisning till det allt tröttsammare begreppet "integritetskränkning". Sveriges Konsumenter, en "partipolitiskt obunden samarbetsorganisation som verkar får (sic) konsumenternas intressen", gillar det t.ex. inte. Dess generalsekreterare (schysst titel, jag ska nog utnämna mig till generalsekreterare av den här bloggen) Jan Bertoft säger följande i DN:s artikel:


- Allt vi köper kanske vi inte vill att vår partner ska veta. Och vad händer om butikerna börjar handla med uppgifterna om våra preferenser sins emellan?


Apropå att Ica helt korrekt väljer att inte ta intryck av protesterna och bland annat hänvisar till en undersökning som säger att en pilotgrupp kunder i Östergötland tyckt bra om systemet yttrar Bertoft följande:


- Jag tillåter mig tvivla på den undersökningen. Det kanske bara var så att det inte var tillräckligt många som protesterade.


Janne, Janne, Janne... Det är för det första så typiskt svenskt (ett uttryck jag normalt hatar men som faktiskt passar nu) att måla fan på väggen i precis alla situationer. Bara för att Ica nu inför detta kommer butikerna att börja handla med informationen sinsemellan. Bara för att det duggregnar ute just nu kommer det att bli skitväder ända fram till jul. Bara för att en allianspolitiker publicerar ett ogenomtänkt blogginlägg betyder det att alla allianspolitiker är oansvariga barnrumpor. Och så vidare. Jag är så fruktansvärt trött på den inställningen.


För det andra: fattar man inte att allt man handlar på kundkort registreras i Icas databaser är man mer än lovligt korkad. Vill man inte att det ska synas, vad som nu ska vara syftet med det då de vad jag vet inte säljer sexleksaker eller porrfilm på Ica, får man väl skippa kundkortet och betala kontant.


För det tredje: har man synpunkter på resultatet av en, får man förmoda, åtminstone någorlunda vetenskaplig undersökning, bör man i mitt tycke ha mer på fötterna än att det "kanske bara var så att det inte var tillräckligt många som protesterade".


Tre självmål till priset av ett! På nästa rabattkort Janne får från Ica har han troligen en innestående rabatt på just självmål.


Jag tycker de individanpassade rabatterna är bland det bättre Ica någonsin gjort. Jag är glad att jag har ett kundkort hos dem och det känns bra att veta att jag från och med nu lär få fler rabatter jag faktiskt kan få ut något av att utnyttja. Jag känner mig inte det minsta kränkt av detta. Känner du dig kränkt? Mitt tips: börja oroa dig för något vettigt i stället.


Attackchock! Sexterror mot oppositions-Mona!

Det här är ganska roligt.

Centerpartisten Karin Jonsson publicerade ett
skämt på sin blogg. Skämtet följer här (vissa ord är utbytta av anständighetsskäl):

"Göran Persson var ute och red på en häst. Då möter han plötsligt Mona Sahlin som också var ute och red på en häst. Vilken grann hingst du rider på, sa Persson till Sahlin. Det här är ingen hingst, det är ett sto, svarade Sahlin. Persson var dock envis och sa: men snälla lilla Mona, det ser du väl att det är en hingst, jag ser ju hur snorren hänger under magen på honom. - Nej du Göran, där har du helt fel igen, jag mötte nämligen Carl Bildt här borta, han var också ute och red. När han mötte mig på hästen så sa han att det var den största snippa han någonsin sett på en häst."

Eller okej, det är faktiskt bara ett ord som är utbytt. Gissa vilket.

Visst är det rätt klantigt av Karin Jonsson att publicera ett sådant skämt på sin blogg eftersom det knappast krävs ett geni för att förutse den moralpanik som detta ger upphov till, om man bortser från det uppenbara att det faktiskt kan uppfattas som ganska barnsligt. Om skämtet som sådant finns inte mycket att säga egentligen; det är en av de klassiska fräckisarna. Och ja, jag fnissade när jag läste det. Och nej, jag gillar inte heller Mona Sahlin, men hade troligen tyckt det var åtminstone nästan lika kul om skämtet hade handlat om Reinfeldt i stället.

Den egentliga humorn ligger dock på ett annat plan, nämligen Expressens totala indignation över det hela. Naturligtvis får de med sig många av artikelkommentatorerna som ser detta som ännu ett tecken på att Alliansen har ingått förbund med djävulen. Ett argument är till exempel att "sådana här barnrumpor (obs, plural!) inte kan styra landet". Tydligen är det mycket bättre med kontokortsmyglare vid makten...

Expressenreportern Ingvar Hedlund gavs vid ett, får man förmoda, snabbutlyst redaktionsmöte uppdraget att ställa Karin Jonsson mot väggen, något han redovisar i denna artikel. Som synes säger han sig "inte förstå poängen".

Ingvar för fan. Klart du förstår poängen, den är inte direkt diffus. Gå inte i samma fälla som så många andra kvällstidningsmurvlar och gör dig dummare än du är. Att inte tycka skämtet är kul är en sak men att spela korkad på det sätt du gör i din intervju är att underskatta (en del av) läsarnas intelligens.

Om katter styrde världen...

... skulle Kinas ex-diktator ha hetat Mjau Zedong.


... skulle den mur som delade Väst- och Östberlin av tyskarna kallas Berliner Mjauer.


... skulle (den här är bäst) Sveriges sämsta fotbollsskribent heta Robert Mjaul.


Det här var antingen mitt mest meninglösa eller mitt mest meningsfulla blogginlägg någonsin, jag är själv osäker.


Annas bil avvek från vägbanan

Ibland läser man om personer som är så urbota korkade att man inte kan låta bli att bli lite upprörd. Detta hände mig tidigare idag.

Möt Anna Takel, 38, från Halmstad. Hon hade oturen att torska för vårdslöshet i trafik med 2000 kronor i böter som påföljd.

Hur gick då detta till? Jo, Anna fick under en bilfärd för sig att ringa till sin syster, men det fanns ett problem. Hennes mobiltelefon låg i handväskan som låg på passagerarsätet. Anna lyckades dessutom fippla ned väskan mellan sätet och passagerardörren men var fortfarande fast besluten om att få tag på telefonhelvetet, alltjämt under färd.

Det hela slutade med att Anna, totalt utan koll på vägen, vred till ratten i någon sorts reflex vilket i sin tur ledde till att bilen snöpligt nog avvek från vägbanan, mejade ner två postlådor och slutligen stannade i diket. Ett solklart fall av vårdslöshet i trafik och jag tycker 2000 kronor är ett alldeles för lågt bötesbelopp.

Detta är tyvärr sådant som händer i trafiken ibland. I normalfallet utgår jag ifrån att den drabbade lär sig av sin dumhet och prioriterar uppsikt framför mobilletande i framtiden. Detta verkar dock inte vår vän Anna hålla med om. Hon går till Aftonbladet och gnäller i stället.

Här är Annas argument (citerar direkt ur artikeln):
- Jag tycker det är märkligt. Skulle en förälder som sträcker sig efter nappen som ett skrikande barn tappat också ha blivit dömd?
- Det är absurt. Jag skulle ha sagt att jag väjde för ett rådjur i stället.

Pucko! Du ska vara glad att postlådorna bara var postlådor och inte fotgängare. Och det spelar ingen roll om det är en napp, en telefon eller svaret på gåtan vad som är livets mening man gräver efter i handväskan; det är lika mycket vårdslöshet i trafik ändå. Vidare känns det inte speciellt smart att kläcka ur sig att man egentligen borde ha ljugit för polisen om olycksorsaken.

Så, nu känns det lite bättre. Hoppas du läser detta Anna och inser att du inte har min sympati heller. Grattis till att ha gjort dig själv till åtlöje inför större delen av svenska folket.

Stanna bilen nästa gång!

Om du läser detta blogginlägg kränker du min integritet, din jävel

Idag ska vi tala om integritet!


Nyligen läste jag att Datainspektionen underkänner kameraövervakning i skolor (hela artikeln finns
här) bland annat på grund av att det utgör ett integritetsintrång.


Att denna övervakning de facto har lett till bättre ordning i en hel del fall är sekundärt; folk känner sig kränkta och då ska det banne mig tas hänsyn till det. "Övervakningssamhälle" har blivit ett negativt mantra, ungefär som "lådvinsalkoholism". I denna SvD-artikel kommer t.ex. en Malin med en ödesmättad profetia: "Det är så här det börjar. Övervakningssamhället.".


Nu ska det sägas att en hel del positiva röster för denna typ av övervakning också har höjts, så det är inte det som är problemet egentligen. Men varför detta eviga malande om "integritetskränkning"?


Själv kunde jag inte bry mig mindre om jag blev filmad i skolan. Jag blir det ju när jag går i affärer på stan till exempel, varför skulle det ena vara värre än det andra? Jag har rent mjöl i påsen; är ingen snattare, mobbare eller våldsverkare. Skulle jag vara något av dessa och torska på grund av kamerorna skulle jag endast ha mig själv att skylla.


- Men hur vet vi att de som har tillgång till filmerna inte använder dem till andra syften än de tänkta?
Ja... helt säkra kan vi naturligtvis inte vara, men nästan. En övervakningskamera i t.ex. en provhytt eller en skolkorridor bör filma ganska många timmar material om dagen. Högst sannolikt kommer detta material aldrig att ses av någon. Om det ändå ses bör det vara på grund av någon inträffad incident som man försöker koppla personer till. Att tro att någon ska bry sig om dig, som bara gick förbi som hastigast eller gled in och provade ett par stretchjeans och således syns på filmen i ett antal sekunder, tyder i ärlighetens namn på att du antingen är lite för egocentrerad för min smak eller på en viss paranoia (om du nu inte hann med att nita någon stackars särskoleelev under dina three seconds of fame eller försökte sno jeansen).


Den dag det läggs ett förslag om att montera kameror i mitt hem kommer jag att protestera. Att jag filmas i offentliga miljöer gör mig däremot inte ett dugg, snarare tvärtom. Utsätts någon för ett brott och det löses med hjälp av övervakningsfilmer kan man väl inte gärna argumentera mot att dessa behövs? Jag kan det i alla fall inte.


För ett par år sedan minns jag att ett förslag om en nationell DNA-bank var uppe för diskussion. Man skulle helt enkelt ta ett DNA-prov från alla som föddes och lagra detta för att sedan kunna använda det att matcha mot vid eventuella framtida brottsmisstankar.


Det tog hus i helvete.


"Vi ska inte se alla som potentiella brottslingar" och liknande klokheter ljöd ur de svenska struparna och knappades in på de svenska tangentborden. Min fråga är: varför ska vi inte det? Visst, de allra flesta växer förhoppningsvis upp till att bli laglydiga vuxna och deras DNA lär således förbli orört. Men för de som faktiskt hamnar snett; som blir mördare, våldtäktsmän, stortjuvar och så vidare: vore inte DNA-banken ett ypperligt sätt att ha ett försprång gentemot dessa? Jag tycker det definitivt nu och den dag jag eller någon mig närstående blir brottsoffer kommer jag att tycka det ännu mer.


Att vissa stackare känner att deras integritet kränks ger jag dock blanka fan i. Så det så.


Alla är belevade utav bara helvete

Spridda iakttagelser de senaste dagarna:

Eva Röse krävde en lyxtrailer vid inspelningen av filmen "Rallybrudar" för att kunna gå undan och amma sin son Floyd. Ja, ni läste rätt: hon ville kunna gå undan och amma sin son Floyd. Floyd! Hahahahaha! FLOYD!

Varför envisas vissa med att, då de bläddrar i exempelvis en tidning, fukta "blädderfingret" med tungan precis innan varje sidvändning? För det första ser det efterblivet ut och för det andra går det precis lika bra att bläddra med torra fingrar. Jag har så gjort i hela mitt liv och känner inte att jag gått miste om något.

Igår spankulerade jag faktiskt fram på den mytomspunna och fashionabla plats i Stockholm som kallas Stureplan. Där är alla belevade utav bara helvete. Människorna är världsvana och välklädda. Det trodde förmodligen den unga kvinna som gick framför oss också att hon var. Hon såg ut som en typisk stureplansmänniska. Klackarna var till exempel enormt höga. Faktum är dock att jag, som aldrig burit högklackat i hela mitt liv, nog hade gjort bättre ifrån mig i hennes skor. Gångstilen förde tankarna till Bambi på hal is och att hon klarade sig utan att stå på öronen är egentligen helt otroligt. Det såg hursomhelst hysteriskt kul ut.

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen! Jag är alltid nöjd när någon som sprungit som en gnu för att hinna med tunnelbanan missar densamma och ser sådär moloken ut som bara en slipsnisse/byxdräkt som insett att han/hon nog skulle ha bajsat lite snabbare på morgonen för att inte missa morgonfikat på kontoret kan se ut. Det är lite samma känsla som när man under en bilresa blir omblåst av en snobbbil (ja, tre B) som kör alldeles fort för att tio minuter senare se samma bil på vägrenen, stoppad av Farbror Blå.

Slutligen: Eva Röses son heter Floyd! Hahahahaha!

Nummerplåtsnörderi på hög nivå

Jag har en lite annorlunda, vissa skulle nog kalla den kufisk, fascination här i livet. Jag har så länge jag kan minnas varit fascinerad av registreringsskyltar. Det är möjligt att detta går att härleda till min bilsemesteruppväxt. Från det att jag var ett litet skrikigt jävla spädbarn till det år jag fyllde 16 åkte vi, i princip undantagslöst, på månadslånga bilsemestrar varje sommar. Av familjeskäl tillbringades dessa ofta i Tyskland.


Att bila i Tyskland är betydligt roligare än att bila i Sverige. Fri fart på Autobahn är ju jävligt häftigt för en tolvåring utan livserfarenhet bara det. När farsan pressade upp vår röda Saab 900 S i hastigheter strax över 190 kände man att man var på semester. När man i samma stund kördes om av en fläskig Audi, framförd i närmare 250 km/h av en herre från München, kände man att man fortfarande var på semester.


Nu till kärnan i mitt resonemang. Ni kanske undrar hur jag vet att Audin kom just från München. Jo, bilens registreringsskylt inleddes med bokstaven M vilket står för just München. I Tyskland finns strax över 400 motsvarigheter till det vi här i Sverige omnämner som kommuner, alla med sina egna bokstavskoder. München har M, Berlin har B, min mors födelsestad Wolfsburg har WOB och Freiberg, en oansenlig stad i delstaten Sachsen, har FG. Och så vidare.


Jag har alltid haft ett detaljminne man nog kan kalla abnormt. Jag hade vid sex års ålder lärt mig alla världens huvudstäder utantill och något år senare råkade jag lära mig de tyska kommunkoderna under en tidig bilsemester. Såg jag en tysk bil visste jag undantagslöst varifrån den kom. När Väst- och Östtyskland enades blev det en (ganska enkel) utmaning att lära mig alla nya kombinationer som användes i gamla DDR. Jag var tio år gammal och ett levande uppslagsverk i tyska kommunkoder, något som förmodligen gjorde mig på gränsen till outhärdligt lillgammal.


Att se varifrån en bil kom, vilket antingen gjordes med hjälp av de nyss nämnda koderna eller i de fall bilen var utländsk med hjälp av de ovala nationalitetsmärkena (vars nationsbeteckningar jag också lärde mig lite för snabbt), tillförde något till våra bilresor, oklart exakt vad. Jag tyckte då och tycker nu att det är roligt och jag fascineras av det.


Sverige suger på den fronten. Registreringsskyltarna med länsbokstäver avskaffades före min tid och jag förstår än idag inte varför. Det är omöjligt att veta varifrån PGP 132 kommer till exempel. Anonymt och tråkigt. Fick jag bestämma skulle jag införa kommunkoder på de svenska registreringsnumren här och nu. Det lär inte hända eftersom staten förmodligen har annat att lägga våra pengar på, men visst skulle det vara roligt?


Jag ska nog sammanställa en lista med förslag på koder. Sedan åker jag till Rosenbad och lämnar in den. Jag tar vägen via psykakuten förresten. Kanske kan de hjälpa mig finna mer normala intressen.


Nej förresten, jag vill fan inte ha någon hjälp. Jag är nummerplåtsnörd och stolt!


Är kassapersonal mer ouppfostrad än annan personal?

Jag tror bestämt att det har blivit dags för en hederlig gammal irritationsrelaterad text. Om du som läser detta är butiksanställd och det ingår i dina uppgifter att sitta i kassan kan du väl läsa lite extra ingående, det är nämligen just detta skrå som det ska handla om.

När jag befinner mig i en butik för att handla och kommer till kassan och ska betala mina inköp vill jag att huvuddelen av expeditens uppmärksamhet ska ägnas just mig (övrig uppmärksamhet kan med fördel tilldelas kassaapparaturen så att det blir rätt med priser och så vidare). Jag är kund och jag betalar en del av din lön, då tycker jag att ett professionellt bemötande är det minsta man kan begära. Med andra ord: sitt för fan inte och snacka skit med någon kollega medan du scannar in mina varor och ska ta betalt. Det känns mest ouppfostrat. Snacka så mycket ni vill när kassorna är tomma, det bryr jag mig inte ett dugg om, men gör ert jobb när situationen kräver det.

Vidare skiter jag fullständigt i att kunden framför mig, som just står och packar ner sin färdigskivade limpa och sina två liter lättmjölk i en obetald plastkasse, råkar vara någon du känner privat och måste avhandla ditt och datt med. Ring honom när du är ledig i stället.

Är det bara jag som råkar ut för sådant här alldeles för ofta? Det händer kanske inte dagligen men säkerligen minst en gång i veckan att man utsätts för något av dessa beteenden just från kassapersonal.

Förlåt, det var inte meningen att störa mitt i din och din kollegas/kompis' diskussion. Jag tror jag går till en annan butik i fortsättningen.

Till sist en incident jag lyckligtvis bara varit med om en gång, och det här är till dig som jag tror heter Therese på Siba i Barkarby: att sitta i en kassa med "Stängd"-skylten uppe och samtidigt föra högst privata samtal i telefon (något som framgick mer än tydligt) medan din kollega i kassan bredvid tvingas ta betalt av samtliga kunder i en växande kö borde vara värt någon sorts negativ utmärkelse. Hoppas du fick sparken ditt jävla miffo.