Ensam hemma med hunden Lennart

Återigen ska jag manifestera vilken bitter och grinig människa jag är och jag kommer att njuta av varje sekund. Bitterheten ska spridas över världen likt en farsot tills vi alla är så jävla bittra att vi inte vet var vi ska ta vägen. Ska vi till Burundi? Malmö? Gran Canaria? New South Wales? Ingen vet!


Nåväl. Någon kanske känner till min aversion mot musikmobilanvändande i offentliga miljöer. Åtminstone vid ett tidigare tillfälle har jag ondgjort mig över detta i denna blogg och nu har det hänt igen. Skillnaden den här gången är att det faktiskt inte är fjortisar utan vuxna människor som gett sina medpassagerare ynnesten att lyssna till deras högst personliga kollektion av MP3:or och/eller ringsignaler.


Kandidat 1: Tony

Ja han såg ut att heta så. En rätt lång och stadig kille med långt ljust hår (hårdrockare?) och ett par dagars skäggstubb. På sig hade han ett par skinnbrallor, vilket bara det ligger i gränslandet till förargelseväckande beteende, samt en brun jacka, troligen mocka. Tony hade ytterligare ett attribut som gjorde att man noterade honom: en ganska påträngande kroppsodör som tydde på att det här med deodorant inte är något som Tony prioriterar när han besöker sin lokala lågprisaffär för veckans inköp av burköl, micropizza, Gorbys och inga hygienprodukter, för att lite senare gå in på systemet och köpa ut cider och Millennium-öl åt fjortisarna i sin trappuppgång.


Tony klev på Roslagsbanan precis innan den skulle avgå från Stockholm Östra, jag tror det var i onsdags förra veckan. I ett snöre kring halsen hade han sin musikmobil och denna spelade något odefinierbart skval under hela resan. Med den uppsyn Tony hade, samt den tidigare nämnda odören han utsöndrade, var det inte förvånande att folk flyttade sig bort från honom när han satte sig ned i vagnens ena ände.


Kandidat 2: Bettan och Maggan
Ja de såg ut att heta så. Dessa två damer, gissningsvis någonstans mellan 45 och 50 år gamla, var lite för salongsberusade trots att klockan vid tillfället bara var strax före 17 på lördagkvällen. Jag gissar att detta var resultatet av en lådvinssession. Tänkbart är att Bettans man Bosse tagit barnen med sig på någon aktivitet tidigare på dagen och lämnat sin hustru hemma med familjens hund Lennart som enda sällskap. Hon gjorde det enda logiska: ringde sin bästa väninna Maggan som naturligtvis snabbt kom över. Bettan hade kvällen innan köpt en låda rödvin men Bosse den jävla torrisen hade inte ens velat smaka så det blev varken vin eller sex i hushållet den kvällen trots att ungarna var ute med sina kompisar och inte skulle komma hem förrän sent. Suck.


Lådvinet konsumerades lite för raskt av Bettan och Maggan, och då det är så erbarmligt svårt att veta hur mycket en låda egentligen innehåller fick de i sig lite för mycket. De bestämde sig för att åka in till stan. En bit mat och sedan kanske något dansställe. Kanske gick det att klämma lite oskyldigt på någon 20-årig rörmokarlärlings fasta skinkor.


Bettan, eller om det var Maggan, hade precis köpt en ny mobil. En mobil vars alla ringsignaler och musiksnuttar hon var tvungen att spela för hela vagnen. Högt.


- Gud så spontan hon är, tänkte Maggan, eller om det var Bettan. Jag önskar att jag var mer som hon!


Inbillad läsarfråga: Men ditt fega miffo, varför sa du inte ifrån om det störde dig så?
Mitt svar: Jag är svensk, det ingår inte i mitt register att säga till folk som stör mig. Det är mycket enklare att sitta tyst och förbittrad. Men tro mig, jag ångrar att jag inte öppnade käften, men det är för sent att göra något åt det nu tyvärr. Nästa gång kanske...


Efter en god middag på en grekisk restaurang på Söder samt ett tretimmars biobesök för att se "Australia" fick jag och sambon den briljanta idén att glida ner till Patricia, eller "fjolljollen" som min kollega kallar stället, då en gemensam bekants band spelade där. Jag hade glömt hur kul det var att stå i kö till uteställen och känna lyckan över att hänga med snorfulla kedjerökande människor och se hur kön av någon anledning byggdes på framför oss. Uppgivenheten kom smygande då vi plötsligt SMS-ledes informerades av vår vän bandmedlemmen att vi stod på gästlistan och fick spatsera förbi kön och raka vägen in. Great success!


Jag hade också glömt hur kul det var inne på dylika ställen. Hög musik, ja så hög att en normal konversation var omöjlig att föra, och svettiga människor som står lite för nära varandra är, för att uttrycka saken milt, inte riktigt min grej. Som tur var ersattes discodunket efter ett tag av musiken från det band vi kommit för att se och då blev såväl ljudnivå som ljudkuliss genast betydligt mer uthärdliga.


Även på Patricia utkristalliserades ett par kandidater som förtjänar speciella omnämnanden i detta blogginlägg:


Kandidat 3: Oddgeir, Oddbjørn, Oddmund, Brynhild, Magnhild och Ragnhild med vänner
Ja de såg ut att heta så. Hela avgångsklassen från lusekoftagymnasiet i Hardangervidda hade rest till den svenska huvudstaden för att roa sig kungligt. De hade hört så mycket om stan och Oddgeir, klassens clown, hade nämnt Patricia och på skoj föreslagit att de skulle gå dit en kväll. Brynhild, som trots sin relativt låga intelligens faktiskt hade lyckats bli fylkesmästare i avancerad lusekoftestickning så sent som 2007, kom då med den briljanta idén att alla skulle klä ut sig till pirater då Patricia ju är beläget på en båt.


Det här var hippt och annorlunda, så långt ifrån att gå på tur, klubba sälar och ta VM-guld i längdskidåkning som det gick att komma (nåja). Klassen gillade idén och längtan efter denna magiska helg växte sig allt större. Plastsvärd inköptes. Oddmund kapade sitt ena ben och ersatte det med ett träben, allt för att bli en så autentisk sjörövare som möjligt. Plyschpapegojor inköptes.


Så var det dags. Efter att ha intagit den med norska mått mätt snorbilliga svenska förfestölen drog några ner till Patricia och tog plats i kön. Alla som senare anslöt ställde sig givetvis hos sina klasskamrater, trots att kön bakom dem växte sig större och större. Natten blev lyckad för de flesta av dem, dock ej Oddmund som med sitt träben misstogs för en lodare och inte släpptes in. Fyllecellen var dock trevlig den också.


Kandidat 4: Patrik
Ja han såg ut att heta så. Han var mån om sitt yttre. En dag då han förbrukade mindre än en halvliter hårgelé såg Patrik som ett misslyckande. Han var snygg, det visste han. Han trodde sig också vara lite farlig. Visserligen hade han inte ännu vågat pierca sitt ollon men i öronen hade han ringar och med åren hade han samlat på sig en riktigt respektabel samling tatueringar. Folk brukade fråga om dem ibland. Gladast blev Patrik när han fick komplimanger av tjejer, vilket faktiskt hände då och då. Det hade han aldrig kunnat drömma om under sin uppväxttid då han inte kände till sådana nymodigheter som gym, anabola steroider eller knockoutpiller.


Patrik skulle festa ikväll och han skulle göra det på Patricia. Han var inte bög själv, även om han en gång av misstag raggat på en kille som han trodde var en tjej. Polarna pikade honom fortfarande för det där. Hursomhelst. Patrik visste att med bögar följer tjejer och insåg att han kanske skulle kunna få doppa ikväll om han spelade sina kort rätt. Han drog på sig sin bästa T-shirt, den det stod "Porn King" på, hällde i sig ett par groggar och drog iväg. Ikväll var det hans kväll!


På dansgolvet visade Patrik direkt vem som bestämde. Sin vana trogen skuttade han vilt omkring och fick faktiskt kontakt med ett par tjejer. De verkade till och med intresserade. Att han under sin vilda dans hoppade in i folk som blev mer och mer irriterade struntade han i.

Hur det gick för Patrik får vi tyvärr inte reda på då det var mig han hoppade in i oftast och jag till sist blev så trött på fanskapet att jag gick undan. Förhoppningsvis drack han för mycket och fick inte upp sin tappre krigare när det var dags att idka vild älskog med den där tjejen senare på natten. Eller också visade det sig att hon var en man. Ja, så bestämmer vi att det gick tycker jag.


Homoerotik på bästa sändningstid

Johan Olsson kom nyss tvåa i Otepääs världscuplopp över 15 kilometer och det var ju skojigt.


Jag har dock svårt att glädjas åt detta eftersom homoerotiken så flagrant flödade under hela TV-sändningen. Jag är stött, förolämpad och djupt kränkt. Jacob Hård och Anders Blomquist brukar annars vara rekorderliga kommentatorer av den gamla fina skolan men idag gick de banne mig fan för långt. Följande är autentiska citat från direktsändningen:


Olsson ser oerhört fin ut!


Anders Södergren tar nu på alla som ligger före honom i resultatlistan!


Mae hotar honom bakifrån!


Det är klassisk hårdhomo när den är som bäst, man blir alldeles... alldeles pilsk, eller vad säger du Anders?


De tar rejält på Hjelmeset!


Och här kommer Lukas Bauer, han ser stark ut!


Fler exempel finns men jag känner mig så mentalt besudlad, ja rentav smutsig, att jag inte kan förmå mig att skriva mer. Jag tar två valium och går och lägger mig i stället.


Skandal!


Alla barnen har jobb utom Per, han registrerar sig där, där och där

Jag har ett fast jobb sedan drygt två år tillbaka så jag behöver tack och lov inte söka några jobb nu. Däremot kom jag lite tidigare idag att tänka på tiden mellan det att jag tog min examen och fick min nuvarande anställning. Jobbsökartiden.


Att söka jobb är egentligen ganska enkelt kan man tycka. Man skriver ett brev där man fjäskar och försöker sälja in sig så bra som möjligt, gärna något om att man "gillar att ha många bollar i luften" (oavsett hur tajt ens kallingar sitter) eller "trivs med att vara spindeln i nätet" trots att man egentligen inte har något bollsinne överhuvudtaget och dessutom tycker spindlar är lite småläskiga.


Sedan ska man skriva en lista över vad man gjort i sitt liv, ett så kallat curriculum vitae eller CV som det oftast benämns i folkmun. Här ska man t.ex. ta upp vilka utbildningar man har bakom sig så länge de är någorlunda relevanta för det sökta arbetet (treårig naturvetenskaplig gymnasieutbildning är okej, däremot inte att bifoga en kopia på körkortet man tog på Legolands trafikskola under danmarkssemestern 1989). Eventuella tidigare anställningar ska också tas upp här.

För mig som är bra på att skriva långa meningslösa texter (se den här bloggen som det slutgiltiga beviset på det) och som dessutom aldrig haft ett sommarjobb i hela mitt liv utan mest ägnat mig åt studier och slappning (det senare tog jag inte upp i CV:t) gick ansökningarna relativt snabbt att få ihop. Uppenbarligen var de inte så usla som jag hade trott då jag faktiskt verkade väcka en del intresse och ganska snabbt kallades till ett antal intervjuer innan jag fick mitt nuvarande arbete.


Nu till pudelns kärna: det förbannade Internet.


Internet är bra till mycket. Vore det inte för Internet skulle jag aldrig ha träffat min sambo. Vore det inte för Internet skulle jag inte ha mitt jobb, då jag hör och häpna tjänar ihop till brödfödan på att utveckla webbsidor. Och så vidare.


För någon som söker jobb kan dock de "möjligheter" Internet erbjuder vara en pina. Så länge företagen begär att man mailar in sin ansökan och sitt CV är det bra, men så kommer alla dessa jävla CV-databaser. Inte nog med att man måste lägga in all relevant information om sig själv i Arbetsförmedlingens platsbank; för att öka sina chanser att få jobb förväntas man dessutom registrera sig på ytterligare ett antal stora närverk med namn som Monster, Stepstone eller Proffice. Registreringsprocedurerna ser alltid olika ut och då mängden information man förväntas lägga in är rätt stor tar det sin tid. Inte nog med det; man förväntas dessutom hålla reda på inloggningsuppgifter för alla dessa jävla nätverk. Inloggningsuppgifter som allt som oftast inte är samma överallt då mängden desperata arbetssökande är ganska ansenlig och en hel del användarnamn således redan är upptagna.


Det slutar inte där. En del företag har, troligen i något försök att "underlätta hanteringen", lanserat egna jobbsökningssystem online där man som arbetssökande också ska lägga in all jävla information om sig själv, vad man söker och vad man gjort tidigare, med resultatet att man får ytterligare en uppsättning inloggningsinformation att förtränga.


Det kan bara sluta med mental härdsmälta.


Att göra ett inverterat svanhopp baklänges

Till att börja med observerar Expressen att den 49-årige franske motorcykelföraren Pascal Terry blivit årets Dakarrallys första dödsoffer. Tragiskt givetvis, men just Dakarrallyt har alltid varit en lek med döden.

Dakarrallyt ja. Dakar är, för den som undrar, huvudstad i det västafrikanska landet Senegal och av tradition den ort där Dakarrallyt har sin målgång.

I år avgörs rallyt dock i Sydamerika som ligger ganska exakt en ocean från Afrika, Senegal och Dakar. Ändå får rallyt behålla sitt namn. Det känns ungefär lika lyckat som att lägga Svenska Rallyt i Mexiko, Monacos Grand Prix någon mil utanför Eslöv eller Indianapolis 500 i någon av New Delhis förorter.

Sedan har det naturligtvis varit JVM-final i ishockey också! Kanada vann helt rättvist med 5-1 i vad som tydligen var en "skandalmatch". Skandalen bestod i att kanadensarna enligt svenska åskådare, journalister och TV-kommentatorer, systematiskt körde över Sveriges målvakt Jacob Markström. Dessutom var domaren mutad, publiken enögd och rinken hade drygt 40 graders lutning. Konstigt nog hade Kanada hela tiden nedförsbacke, trots sidbyten.

Och visst, man kan tycka att Angelo Esposito skulle ha åkt ut för den påstådda bentacklingen på Markström. Dock borde i rättvisans namn samma incident då också ha resulterat i en utvisning på Sveriges Victor Hedman då det så vitt jag vet inte är tillåtet att hålla fast sin motståndare och slå denne i huvudet, oavsett om man står upp för sin egen målvakt eller inte.

Stefan Della Roveres pååkning av Markström i situationen då den senare var på väg till båset för att göra plats åt en forward har det också gnällts över, och visst var det fult gjort. Dock fick kanadensaren en utvisning i det läget så i efterhand förstår jag inte riktigt problemet.

Domaren var dessutom mutad. Det var därför Sverige hade fler numerära överlägen än Kanada.

Publiken var enögd. Naturligtvis var den det. 20 000 kanadensare ser sitt lag spela en stor final på hemmaplan - tacka fan för att de blir enögda då. Det hade svenskar också varit i samma läge. Dessutom, jag kan naturligtvis endast tala för mig själv nu, hade jag om jag varit Victor Hedman eller Jacob Markström njutit av att bli utbuad. Borde man inte bli extra taggad av det och "vilja visa de jävlarna"? Hedman tog det med fattning och sa att han inte brydde sig då han inte var i Kanada för att skaffa sig nya vänner. Gott så.

Sverige hade inte vunnit matchen oavsett vilka domare som hade dömt matchen. Det svenska powerplayet var alldeles för dåligt, Kanadas målvakt var bättre än sin svenske kollega just för dagen och svenskarna skapade alldeles för få chanser. Och Markström... nog finns det väl ändå lite fog för åsikten att han "förstärkte" sina fall rätt mycket? Tycker det blir särskilt tydligt i den här videon, speciellt i situationen då han blir pååkt av en svensk precis vid mål och gör någon sorts inverterat svanhopp baklänges.

Jag tycker det är lika synd som alla andra att Sverige inte vann men skådar man sanningen i vitögat var de aldrig ens särskilt nära. Att då måla upp det hela som en konspiration med skandalrubriker och allmän fientlighet mot allt kanadensiskt känns mest desperat och inte särskilt klädsamt.

Sahlin visar sig oväntat kristen

I natt klockan halv två spelar Sverige final mot Kanada i junior-VM i ishockey. Tidningarna är naturligtvis på tårna med ett scoop hetare än det andra.

Expressen låter till och med oppositionspolitikern Mona Sahlin komma till tals och hon visar en oväntat kristen sida:Javisst!

En ishockeyauktoritet som Wayne Gretzky får helt sonika finna sig i att nämnas i artikeln under Sahlin.

Vem den kanadensiske spelaren på bilden till vänster är förtäljer inte historien.

År 2008 i backspegeln

Efter drygt två veckors slappande, julfirande, slappande, nyårsfirande och slappande gör jag nu comeback med en lista över i mitt tycke relevanta företeelser under det gångna året. Håll till godo!

2008 års...

... Ivan:
Ivan Tikhon, vitrysk släggkastare.

... björntjänst: Jan Guillou, annars tämligen skicklig på det retoriska, gör ett inhopp i IPRED-debatten och manifesterar via en chatt hos Aftonbladet såväl monumental okunskap om själva problematiken med lagförslaget som en översittarattityd som inte skådats sedan KHL-stjärnan och dopingbrodern Marcus Nilsons uppväxt i det idylliska Bålsta.

... musikaliska upptäckt: Pistol Grip. Inhandlade tre av deras studioalbum (fler ska det bli) och det ångrar jag inte.

... bilist: Anna Takel. Inga fler frågor.

... trend: Att känna sig kränkt, vare sig man är student på lärarhögskolan, Ica-kund, resenär hos SJ eller
ammande facebookmedlem.

... mest överskattade norrländska författarinna: Liza Marklund. Har så länge jag kan minnas känt en svårdefinierad aversion mot denna kvinna och det verkar i och med rabaldret kring "Mia Eriksson" som uppstått i och med Monica Antonssons boksläpp "Sanningen om Gömda" som om frk Marklund faktiskt har en hel del lik i garderoben. Yes!

... mamma: Bianca Forsberg, 18, från Stockholm. Hon har råd med en gåsjacka för 6000 kronor, ett terminskort på ett danscenter för 4000 och en dyr barnvagn. Hon får dessutom hotellboende för sig och sin ettårige son Djibril betalat av socialen i Skärholmen då hon (i likhet med rätt många andra) inte får bostad i Stockholm. Att det finns gott om lediga boenden i andra delar av landet verkar kvitta. Att hon dessutom har mage att starta en insamling för att ha råd med julklappar till sonen, ivrigt påhejad av "Insiders" Robert Aschberg,  känns väldigt magstarkt. Sälj jackan och terminskortet i stället.

... maträtt: Sushi. Rå fisk för 70 kronor hektot? Vad är det för fel på senapssill?

... sämsta SMS-besvarare: Jag. Som vanligt. Skulle gärna ge ett nyårslöfte om att skärpa mig på den fronten om jag inte visste att jag skulle bryta det efter bara ett par dagar.

... besökta länder: Finland, Kroatien, Tyskland, Belgien, Luxemburg, Österrike, Albanien.

... mest felanvända ord: Stöld, som i det som fildelare enligt vissa förståsigpåare begår när de laddar hem upphovsrättsskyddat material. Upphovsrättsbrott ja, men aldrig i helvete stöld. Lärde sig pro-IPRED-sidan att använda korrekta termer i sin argumentation kanske, men bara kanske, det skulle gå att ta dess representanter åtminstone lite på allvar.

... match: Jämnt skägg mellan Sverige-Ryssland i EM och Albanien-Sverige i VM-kvalet.

... mest överskattade idrottsstjärna: Jelena Isinbajeva. Den ryska stavhoppsdrottningen hyllas konsekvent som en av världens största stjärnor alla kategorier och visst är hon överlägsen i sin gren - men man ska samtidigt betänka att stavhopp för damer bara har varit en olympisk gren sedan år 2000. Statistik över världsårsbästa har förts sedan 1996. Grenen har alltså en ganska kort historia och jag anser inte att någon som dominerar i en tolv år gammal idrott, där man får anta att klassen hos de aktiva kommer att fortsätta öka med tiden allt eftersom de aktiva får mer rutin och mer optimerad träning, är förtjänt av sådana epitet som Isinbajeva regelbundet förses med.

... låt: "Curly Sue" med Takida. Snyft.

... sanningar:
FRA-lagen är enbart av ondo.
Kim Källström är kung av universum.
Carolina Gynning är inte bara snygg, hon är också mycket bra på att tala med bekvämt tonläge.
Mona Sahlin är Sveriges mest kompetenta politiker någonsin.
TV4 har med kvalitetsproduktioner som "Bönder på is", "Stjärna söker fru" och "Ensam mamma söker" banat ny väg i den inte ett dugg uttjatade dokusåpagenren.


Sist men inte minst, kom ihåg detta: Det är alltid någon annans fel!

Gott nytt år, lite i efterskott.