Jag vill också tjäna 900 000 kronor i månaden

Ett par nedslag i den senaste tidens händelser:


Metro publicerade i torsdags (13/11) en artikel om hur färre och färre svenskar klarar av något så elementärt som rättstavning. I artikeln svarar 23-åriga Neda Hashemi så här på frågan "Är det viktigt att stava rätt?".


- Nej, bara man förstår vad det står.


Gah! Tyvärr är denna helt förkastliga inställning alldeles för vanlig numera. När folk gör elementära stavfel och får detta påpekat för sig kläcker de indignerat ur sig att "det väl inte spelar någon roll" eftersom "man förstår vad som menas".


Det är klart att man (oftast) förstår, men det är inte det som är problemet. Problemet är att om man vill bli tagen på allvar bör man kunna uttrycka sig språkligt korrekt. Detta gäller både i det talade och det skrivna språket. Vad skulle du säga om du konverserade med någon som helt obekymrat uttalade vissa ord helt galet?


Borde dessutom inte kvaliteten på folks skrivna språk ha ökat sedan Internets inträde i det allmänna medvetandet? För 15 år sedan använde i princip ingen E-mail, chatt eller SMS. Folk skrev alltså mer sällan än idag. Ändå verkar det bara gå utför med språkanvändningen. Jag får inte riktigt ihop det. Gör jag något ofta och länge borde det ju resultera i att jag blir bättre och bättre på det, inte tvärtom.

Slutsats: folk som stavar fel och sedan inte bryr sig eftersom "man ändå förstår" är lite dummare än andra."Alla" är oerhört upprörda över att Postens VD Lars G. Nordström tjänar 900 000 kronor i månaden. I radio kallades han i eftermiddags för "Sveriges mest hatade man" (av Pär Lernström på Mix Megapol) och kvällstidningarna fläskar på med vinklade enfrågeenkäter där läsarna anmodas att medelst ett enkelt musklick spy ut sin aversion mot Nordström och hans mastodontlön.


Visst, Posten är ett skitställe och lönen är högst sannolikt inte skälig om man ser till den rena arbetsinsatsen - men den av de protesterande som påstår att han/hon i samma situation skulle tacka nej till Nordströms löneupplägg för att i stället insistera på att få lägre lön ljuger. Det hela är ingenting annat än hyckleri. Du hade också tagit de 900 laxarna direkt. Det hade i alla fall jag.


 

Häromdagen slogs jag av att butikskedjan Gallerix är fenor på det här med simpel matematik. I deras butiks skyltfönster i Globen City satt en skylt med följande text:


Halva butiken
50 %


Och det är ju alldeles korrekt.


Igår var skylten borttagen. Troligen var det någon som behövde kontrollräkna. Pinsamt.


Kommentarer
Postat av: Alfred

Så bra inlägg :)

Håller helt med om att det är viktigt för trovärdigheten att stava rätt. Texten av någon som skriver med många stavfel och andra språkliga fel är enligt mig mindre trovärdig och framförallt mer svårläst.Angående Postens VD så är det nog bara en släng av den svenska avundsjukan. Men det spelar nog också in att han är statligt anställd. Att Zlatan tjänar omkring 90 miljoner per år, alltså ungefär dubbelt så mycket som Posten-VD:n, är sticker inte lika mycket i ögonen på folk..Tack för en trevlig blogg o ha en bra dag =)

2008-11-20 @ 14:36:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback