Men jag stänger av dem igen 21:30, det lovar jag

Nu är det Earth Hour. Alla elektriska apparater i hela universum ska tydligen vara avstängda mellan 20:30 och 21:30. Min dator går på bensin så den får stå igång med gott samvete.

Men är inte hela den här Earth-Hour-grejen lite som
rabaldret om att inte dricka sig aprak inför ungarna på julafton? Det är okej att slösa energi alla timmar på året utom en, typ. En i mina ögon verkningslös, populistisk och i slutändan ganska kontraproduktiv manifestation.

Nu ska jag koppla in samtliga elektriska apparater vi har i hushållet och ha allihop igång. Samtidigt. Men jag stänger av dem igen 21:30, det lovar jag. Sen ska jag dricka mig berusad inför en massa ungrare, bara för sakens skull.


Nekrofil, seriemördare och kannibal

Familjeliv är en sajt där föräldrar (främst mammor) och folk med barnlängtan dryftar ditt och datt. Inget fel i det. Dock är forumet relativt stort vilket leder till att det drar till sig en hel del suspekta typer (som jag eventuellt kommer att skriva om i ett annat inlägg någon gång, den som lever får se).

Jag är själv inte medlem men brukar då och då kolla på förstasidan där länkar till de "hetaste ämnena" finns. Dessa kan oftast vara ganska roliga att läsa.

Nåväl. Alldeles nyss uppmärksammade jag att de utsett "månadens användare" och att det blivit någon stjärna som tagit sig namnet "Lady Dahmer". Dahmer ja, precis. Jag funderar på att registrera mig som "Miss Ausonius" eller "Mrs Anders Eklund" och se hur mycket uppskattning det röner. Knappast någon skulle jag tro - och då är John Ausonius ("Lasermannen") och Anders Eklund ("Englamannen") ändå småhandlare i branschen om man jämför med Jeffrey Dahmer.

Härlig kille, eller hur?

Slutsats: folk som tar forumnamn efter seriemördare är nog lite slut i huvudet.

Att döda är okej, att filma är det inte

Mitt senaste inlägg handlade om folk. Det ska det göra här också men nu tänkte jag försöka se saken i ett annat ljus, nämligen kappvändarljuset.

Vi börjar från början: En 31-årig kvinna har skrivit ett öppet brev där hon begär att hennes livsuppehållande behandling ska avslutas. Hon lider av en sjukdom som gradvis bryter ner henne och som nu är i ett sådant skede att hon är sängbunden dygnet runt och inte ens kan andas själv, så visst kan man förstå hennes synpunkt. Om jag var i det skicket och visste att jag inte skulle kunna bli bättre skulle jag nog också vilja få ett slut på skiten så snabbt som möjligt.

Men.

Med detta som utgångspunkt har en debatt om huruvida aktiv dödshjälp ska vara tillåten i Sverige blossat upp. På uppdrag av Aftonbladet (ja, just det) har Sifo gjort en undersökning om hur folk ställer sig till detta - och svaret är att
nästan nio av tio svenskar (87 procent) tydligen är för aktiv dödshjälp.

Nu kan kvinnan detta från början handlade om faktiskt prata, det vill säga kommunicera med omvärlden, så hon kan ändå göra sin egen röst hörd. Men om man inte kan det då, vilket mycket väl kan vara fallet hos någon som är dödssjuk? Ska någon, oavsett hur välment det är, kunna påstå att "om han kunde skulle han be oss stänga av respiratorn" och med läkares hjälp ta livet av en människa utan att denne kunnat säga sitt? Ja, om knappt nio av tio dåligt pålästa svenskar får som de vill.

Jag säger inte att aktiv dödshjälp inte under några omständigheter bör tillåtas. Det jag säger är att man nog bör tänka några varv utöver att en stackars kvinna skrivit ett brev om sin situation.

Vidare utgår jag ifrån att ingen av de här 87 procenten ingår i det jag helt sonika väljer att kalla integritetsmaffian. Ni vet de där som tycker övervakningskameror är ett jävla ofog, att FRA-lagen är värre än apartheidlagarna i Sydafrika under andra halvan av 1900-talet, att DNA-register är detsamma som att "se alla som potentiella brottslingar" och som gör en stor grej av att alltid betala kontant och inte skaffa Ica-kort eftersom de "inte vill att någon ska veta vad de handlar". Som om allt är en enda stor konspiration mot just dem.

Dödshjälpfrågan, hävdar jag, är verkligen något som, om det inte tänks igenom ordentligt (och kanske inte ens då), har potential att slå fel. Ska man över någons huvud kunna bestämma över hans/hennes liv? Där någonstans skulle till och med jag kunna påstå att man kan börja prata om integritetskränkning.

Som sagt, jag utgår ifrån att integritetsmaffian är mot aktiv dödshjälp i alla dess former. Dock tror jag att andelen som i någon form nojar över "övervakningssamhället" är större än 13 procent av befolkningen - och om det är så finner jag inga ord för hyckleriet.


Jag har inget emot människor men jag tycker inte om folk

Min bror har någon gång sagt att han inte har något emot människor men däremot inte tycker om folk. Jag är benägen att hålla med om det.

Folk. Detta jävla folk. Nackdelen med folk tycks åter ha kommit upp till ytan nu och som så ofta har det skett i samband med ett TV-program. Den här gången gäller det "Let's Dance" på TV4. Programmet går ut på att mer eller mindre kända människor ska dansa i direktsändning för att sedan bedömas av en jury bestående av fyra personer som uppenbarligen kan det här med dans. Varje vecka åker en person ut. Över detta har juryn inte någon kontroll utan vem det blir avgörs av - ja, just det - "folket".

En av deltagarna i årets upplaga av "Let's Dance" heter Willy Björkman. Exakt varifrån man bör känna till honom är jag inte säker på men jag tror det är någon form av hemmafixarprogram. Willy är 63 år gammal och kan uppenbarligen inte dansa särskilt bra. För detta har "Let's Dance"-juryn gnällt i åtskilliga tidningsartiklar eftersom Willy, trots att han rent dansmässigt varit sämst, gått vidare vecka efter vecka på "bättre" tävlandes bekostnad. När Willy så i går åkte ur programmet sade sig den motbjudande jurymedlemmen Tony Irving vara
"jävligt glad" enligt Aftonbladet.

Jag skiter egentligen högaktningsfullt i "Let's Dance" och för min del hade Willy gott kunnat få vinna hela konkarongen men episoden jag beskriver ovan visar med all önskvärd tydlighet att "folk" inte alltid ska ses som något positivt. Programmet ska tydligen vara en danstävling där man som deltagare förväntas premieras mer desto bättre man dansar. Det bör vara därför jurygruppen finns. Den har dock ingen reell makt utan den är det "folket" (dvs tittarna) som utövar. Då är det lätt hänt att den pajigaste deltagaren får en massa sympatiröster. Det har hänt förr, inte bara i "Let's Dance" utan i betydligt seriösare sammanhang, och det kommer att hända igen. Vill man att det ska vara en danstävling bör man låta en kunnig jury avgöra resultatet. Vill man ha en pajastävling är det "folket" som gäller.

Vi talar om samma folk som en gång röstade fram den outhärdliga Carolina Gynning som vinnare i "Big Brother". Vi talar om samma folk som en gång nästan skickade Caroline af Ugglas till eurovisionsschlagerfestivalen och som, år efter år, väljer ut melodifestivalbidrag som kraschar och brinner i europafinalerna. Vi talar om samma folk som enligt alla opinionsundersökningar just nu vill se Mona Sahlin som svensk statsminister efter det kommande riksdagsvalet. Vi talar om samma folk som gör Slitz och Hänt i Veckan till några av Sveriges bäst säljande tidskrifter.

Behöver jag vara tydligare? Jag tycker inte det. 

55 är inte ett jämnt tal

Jag har inte skrivit något här på ett tag. Detta beror främst på tidsbrist men kanske också på en viss lättja. Hursomhelst har jag ett par idéer på gång vad beträffar ämnen att skriva om. Kanske dyker ett av mina vanliga djuplodande och litteraturprisvärdiga alster upp under helgen.

I dag då? Jo, jag funderade på en sak. För någon timme sedan såg jag en TV-reklamfilm för dejtingsajten
match.com där, enligt uppgift, 55 singlar träffar sin partner varje dag.

Jag får inte ihop det.

55 är inte ett jämnt tal. Ett par består av två personer. Eftersom medlemmar som inte träffat sin partner på just deras sajt knappast lär ingå i undersökningen väcker detta en del bryderier. Tycke bör alltså uppstå mellan två medlemmar i taget. Dessa blir ett par och har således valt varandra som partners.

55 delat på två är 27,5. 27 och ett halvt par om dagen alltså. Ett halvt par är lika med en person. Det blir en stackars jävel över. En stackare om dagen inser att han/hon inte kommer att hitta någon och väljer uppgivet och med gråten i halsen att leva i celibat. Fy fan, match.com. Hur kan ni leva med er själva när ni tar ifrån människor deras drömmar på det här viset?

Kränkande är bara förnamnet.

Oerhört olympiska oväsentligheter

Svenska slalomåkare heter André, Mattias och Jens. Norska slalomåkare heter Lars Elton och Truls Ove.

André Myhrer
kom hem med metall.

Jag unnar inte Marit Björgen en enda medalj. Anledningen? Hon är dopad. Visserligen med dispens, men ändå. Hon har specialtillstånd att ta en dopingklassad astmamedicin. Uppenbarligen är hon den enda skidåkaren i världseliten som behöver medicinen, trots att astma är relativt vanligt just bland skidåkare och trots att hon inte direkt hade svårt att konkurrera utan dispensen. Men så, under OS-säsongen, blev hennes astma plötsligt "värre" och en dispens trollades fram. Pinsamt.

Woohoo! Så jävla kul!

Mer Norge: Petter Northug är en förjävla bra skidåkare. Jag vill verkligen tycka som man "ska"; att han är ett as efter alla kaxig- och drygheter han kläcker ur sig - men jag klarar det helt enkelt inte. Han har uppenbarligen fog för vad han säger och när svensk kvällspress får det till att Northug "hånat" Johan Olsson när han konstaterat att han nog inte skulle ha några problem att slå svensken i en spurt blir det löjligt. Northug slår vem som helst i en spurt. Han vet det och vi vet det. Johan Olsson vet det säkert också.

Svenskt fiasko #1: Helena Jonsson. Såklart.

Därmed inte sagt att jag inte ser fram emot den dag då Northug tar stryk i en spurt, för det gör jag. Som fan. Han är ju ändå norsk.

Ordet "slovak" är ganska roligt. Det låter nästan lite som en förolämpning. Håll käften på dig din jävla slovak!

Jag hade grandiosa planer för mitt OS-tittande. I det mesta infriades de - men jag såg pga spontansömn alldeles för lite hockey. Finalen missade jag dock inte, vilket jag är väldigt tacksam över.

Svenskt fiasko #2: Lars Lewén. Såklart.

När jag var liten och började intressera mig för sport var det Gunde, Wassberg och Torgny Mogren som dominerade i längdspåren. Någon dam i absolut toppklass hade inte Sverige, möjligen undantaget den alldeles för ojämna "Billan" Westin. Sen Gunde la av har det känts nattsvart. Antalet svenska mästerskapsmedaljer under 90- och tidiga 2000-talet går förmodligen att räkna med ena handens fingrar. Det är så jävla häftigt att svensk längdåkning åter nått en nivå som påminner om den som rådde "i fornstora dar". Man kan säga att vi tronar på minnen därifrån. Ni vet då vårt namn ärat flög över Jorden.

Jag fick höra att det var "losermentalitet" att hoppas det skulle gå dåligt för Norge. Okej, jag är en loser. En stolt loser.

Per Elofsson är nog lite ledsen att han inte är några år yngre.

Synd att just Justyna Kowalczyk, som själv har torskat för doping en gång, var den som uttalade sig om Björgens dispens. Hon har helt rätt i det hon säger - men hennes bakgrund förtar hennes trovärdighet. Jag hade känt outsäglig glädje om den som gjort utspelet varit svensk.

Damhockey har inget i OS att göra eftersom klasskillnaden mellan de allra bästa och de näst bästa men ändå värdelösa är alldeles för stor. Dessutom hävdar jag att det inte borde kallas ishockey om man inte får tacklas.

Favorit i repris: Äta Myhrer? Kittlar dödsskönt i kistan!

Svenskt fiasko #3: Tre Kronor. Såklart.

Simon Ammann må ha tagit dubbla guld i backhoppning - men det är skönt att se att även vi svenskar har en backhoppningstalang att hoppas på. 60 meter i "fel" backe med "fel" utrustning känns oerhört lovande. Hon får jobba lite på landningen men det har hon nog fixat till lagom till Sotji om fyra år.

"Sotji" skriver jag under protest. Svenska stavningsregler tycks säga att man ska stava ryska ord med tj-ljud just så även om det ser retarderat ut. Sochi borde det heta. Sochi.

The most impornament tournament.

Ovetjkin (mer tj-terror) borde väl ha visats ut för crossczeching efter sin mangling av Jaromir Jagr?

Det känns, patetiskt nog, alltid lite tomt när ett stort idrottsmästerskap är till ända. Nu dröjer det ju ända till i sommar innan nästa sporthöjdpunkt: fotbolls-VM i Sydafrika. Jag kommer att hålla på Nigeria. Gissa varför.

Nu skiter jag i det här och går och lägger mig, era jävla slovaker.