Det går för övrigt inte som spelare att både vinna CL och kvala in till EM

Zlatanister. Oh how I love them!

Definitionen av "zlatanist" tål att upprepas: det handlar alltså INTE om alla som tycker Zlatan Ibrahimovic är en bra fotbollsspelare utan det handlar om de här hjonen som alltid hyllar Zlatan reservationslöst, alltid oavsett. Skulle Zlatan mörda tio människor skulle zlatanisterna kräva frikännande oavsett bevisläge, på den nivån är det.

Aftonbladet publicerar i dag en
artikel om att ett spelbolag satt lägre odds på att Zlatan inte kommer tillbaka till landslaget till EM-kvalet än att han gör det.

Min åsikt är glasklar: uteblir Zlatan från någon av kvalmatcherna utan giltigt skäl (dit hör för övrigt inte självvald landslagsbojkott) ska han inte spela i EM heller. Jag gillade inte att Henke och Ljungberg gled in och ut ur laget på räkmackor och jag gillar inte att Zlatan tar sig rätten att göra det heller. Jag hoppas Hamrén är tydlig med att antingen är man med eller också inte. Inga halvmesyrer tack.

Men. Zlatanisterna besudlar artikelns kommentarsfält. Här några exempel på deras intelligensbefriade dravel:

Rome, Idag 13:55
Skyldig???? Han har bara blivit sågad utav svenska median...

Ansanett, 51 år, Idag 14:20
Skyldig? Man får väl utgå ifrån att talangen fört honom dit där han är i dag och förresten har han fått så mycket sk*t här hemma att jag inte är förvånad om han tackar nej.

Kallekolle, 70 år, Idag 14:21
Varför skall Zlatan spela i ett blågult blåbärslandslag som i bästa fall kvalar in i en stor tunering och sedan åker ut direkt? Han får dessutom vara borta flera veckor extra från familjen. Det är Sverige som skall tacka Zlatan-inte tvärt om- att vi i hans bästa stunder ser en svensk värdlsstjärna på planen i världens största idrott!En kille från ett lilleputtland-otroligt.

Jannis, 24 år, Tumba, Idag 14:21
Säg NEJ för guds skull Zlatan! Svenska folket är inte värda dig! Dom vill inte ha dig och har aldrig stöttat dig! Satsa fullt på Barcelona ist så kan svenska folket ha sina älsklingar Elmander och Berg som nu är så mcyke bättre än zlatan =).

ironlix, 22 år, Idag 16:47
Skyldig att betala tillbaka? Bullsh*t! Han är i en position där han har möjligheten att vinna CL! Ska han då tacka ja och spela onödiga kval/träningsmatcher (där han riskerar att skada sig)? NEJ! Chansen att Sverige tar medalj i ett EM eller VM är väldigt dålig om man ser på spelar materialet och sättet som Landslaget spelar. Varför ska han då känna sig dum eller egoistisk för att han tackar nej.... Jag tycker att han gör helt rätt, ja menar vi lyckas ju knappt vinna mot malta

Garcia, Idag 19:26
Zlatan har ingen skyldighet att belata tillbaka till sverige. jag säger så här: zlatan har fotbollen i blodet pga att han är från ett annat land och oavsett om han är i sverige så kommer han alltid att spela den fotboll han spelar nu. han går mycket länge i internationell fotboll än vad många andra svenskar gör. hur går det för de andra svenskar i sina utländska klubbar???? inge vidare, inge spela tid. Det går inte bra för dem!

Okej, jag ska försöka sammanfatta skiten. Zlatan Ibrahimovic, vårt lands mest kända och troligen populäraste fotbollsspelare, är konstant sågad av media och avskydd av folket. Sverige är ett dåligt landslag från ett litet skitland och därför ska vi inte ställa upp med bästa laget eftersom det ändå inte kommer att räcka. En enskild spelares möjlighet att vinna Champions League är viktigare än ett landslags chans att kvala in till ett stort mästerskap. Det går för övrigt inte som spelare att både vinna CL och kvala in till EM. Vidare har Zlatan sina rötter på Balkan och det är bara därför han är en så bra spelare och hade han varit "svensk" hade han inte alls blivit så bra som han är nu. Sist men inte minst är vi fotbollssupportrar ena otacksamma jävlar för att vi vill att bästa laget ska spela.

Min åsikt om Zlatan kvarstår. Han är en riktigt bra spelare men den här landslagsbojkotten är så jävla larvig. Ändå försvarar folk den. Med näbbar och klor dessutom.

Zlatanister - sänkare av medelintelligensen i Sverige sedan 1981.


Längé levé fonetikén

Jag må vara en barnslig och omogen idiot men jag tycker faktiskt det är ganska kul att folk blir så indignerade över att deras intetsägande Facebook-grupper plötsligt byter namn till något betydligt mindre rumsrent än "Nu kan du se vem som besökt din profil" eller "Jag stödjer jordbävningsoffren i Tahiti (sic)". Det är nästan så jag önskar att någon av de grupper jag är med i skulle byta namn till något riktigt obscent såsom "Vi som avser att ha en sexuell relation med Robinson-Jimmy", "Vi som tar tunga droger tillsammans med våra spädbarn" eller "Vi som kommer att rösta på Mona Sahlin i nästa riksdagsval" (okej okej, det sista kanske var över gränsen). Jag vill också bli förbannad och gråta ut i kvällspressen!

En som gjort just detta är
18-åriga Theresé och hennes lilla dotter Ängla (Ängla!). Hon gick med i en grupp som hette... vänta nu här. Theresé? Inte Therese eller Therése alltså, utan Theresé. Betoningen ska ligga på det normalt stumma e:t i slutet, så att namnet rimmar på t.ex. Pelé, succé och diarré.

På något vis är det talande att en 18-årig ensamstående mamma med en dotter som heter Ängla (Ängla!) har föräldrar som uppenbarligen inte riktigt greppar det här med fonetik.

Theresé är inte ensam om den här oturliga accenten. Jag roade mig med att gå in och kolla i SCB:s namnstatistik och uppenbarligen läggs för liten vikt vid grundläggande fonetik och uttalsregler i grundskolans språkundervisning. Hur ska man annars förklara att folk med berått mod gett sina telningar namn enligt nedan?

Det finns 985 kvinnor som har förnamnet Theresé. Av dessa har 378 namnet Theresé som tilltalsnamn.

Det finns 432 kvinnor som har förnamnet Helené. Av dessa har 131 namnet Helené som tilltalsnamn.

Det finns 125 kvinnor som har förnamnet Emelié. Av dessa har 100 namnet Emelié som tilltalsnamn.

Det finns 111 kvinnor som har förnamnet Marié. Av dessa har 28 namnet Marié som tilltalsnamn.

Det finns 101 män som har förnamnet Pierré. Av dessa har 67 namnet Pierré som tilltalsnamn.

Det finns 50 kvinnor som har förnamnet Caroliné. Av dessa har 26 namnet Caroliné som tilltalsnamn.

Det finns 50 kvinnor som har förnamnet Louisé. Av dessa har 21 namnet Louisé som tilltalsnamn.

Det finns 47 kvinnor som har förnamnet Josefiné. Av dessa har 34 namnet Josefiné som tilltalsnamn.

Det finns 35 kvinnor som har förnamnet Sofié. Av dessa har 17 namnet Sofié som tilltalsnamn.

Det finns 28 kvinnor som har förnamnet Anné. Av dessa har 6 namnet Anné som tilltalsnamn.

Det finns 21 kvinnor som har förnamnet Anetté. Av dessa har 13 namnet Anetté som tilltalsnamn.

Det finns ingen kvinna som har namnet Knark-Göran som förnamn.

Av dessa namn är ett enda korrekt stavat. Ändå är det just det namnet som inte har en endaste bärare. Beklagligt.

Ett par nedslag i nyss nämnda publikation

Jag har läst en del Metro på sistone, därav detta blogginlägg som ska innehålla ett par nedslag i nyss nämnda publikation.

Minns ni krönikören nykterist-Fridah Jönsson? Hon har slagit till igen med en
ny kolumn. Den inleds som följer:

"Det finns vissa människor jag har mycket svårt för. Människor som säger 'trevlans', till exempel. Människor som uttalar MTV som EmTiOui. Människor som säger negerboll istället för chokladboll med argumentet 'det har alltid hetat så'.

Men det där är ingenting mot hur svårt jag har för människor som väldigt ofta måste driva med hur unga människor pratar. Jag har träffat dem. Ni har träffat dem. Alla har träffat dem. Det är de som pratar om ungdomar och ska vara roliga och ALLTID säger likadant, i precis samma ordföljd: 'Och han ba, och hon ba, och jag ba, och sen ba, typ asså liksom ba'."


Själv har jag svårt för människor som stavar Frida med H. Liksom ba.

Minns ni mitt inlägg om rökning på uteserveringar? Det är nog det inlägg av alla i den här bloggen jag är minst missnöjd med. Dagens Metro fick mig dock att inse att jag missat två punkter på min lista över usla argument som rökare kläcker ur sig när de känner sig förföljda.

Vi tar insändaren i sin helhet först (meningsbyggnad etc oförändrad från originaltexten):

"Till dig som gav alla rökare dåligt samvete ("FD" 19/1), har du något beroende? Om så kan jag säkert vända det till att bli något dåligt mot ditt barn till exempel shoppingberoende som gör så att dina barn kan uppleva färre saker, eller TV-tittande.

Man kan älska sina barn lika mycket även om man röker, det är ju inte så att man älskar att röka. Det är ett behov som de flesta rökare hatar. Men utav en sådan dålig sak så medför det något gott (dessvärre): vi betalar oändligt med skatt för vårt rökande som kanske ger just ditt barn chansen att gå på dagis.

JC"


De nya argumenten är alltså:

"Det är faktiskt ett beroende och inget vi egentligen tycker om eller ens vill göra!"
Uppenbarligen ville du någon gång eftersom du började så beroendet ser jag som åtminstone delvis självvalt. Sitter man där så sitter man där och det är säkert inte det roligaste i världen men jag vet många som slutat röka - vill man så går det. Det är därför jag har så svårt för det här argumentet.

"Vi betalar faktiskt jättemycket skatt, ni borde tacka oss!"
Jaha, så det är det som är grejen alltså? Varför inte betala in de där skattepengarna utan att köpa cigaretter för dem? Du bidrar fortfarande lika mycket till samhället - och dessutom minskar du risken att dö i förtid av någon elak rökningsrelaterad sjukdom och kosta en massa skattepengar när du ligger på lasarettet för pingislunga.

Jag säger det igen: rök om ni måste. Det är ni i er fulla rätt att göra. Men utmåla er inte som offer och kom inte med en massa platta argument för att rättfärdiga erat svineri när ni t.ex. röker på en uteservering. Ni resonerar galet och ni vet om det.


Klas-Kristian förkyld - Internet i fara

Den finske hockeylegendaren Teemu Selänne är utan tvekan en stor idrottsman, kanske en av sitt lands största någonsin. Vem minns t.ex. inte hans grymma rookiesäsong i NHL då han gjorde hela 132 poäng (varav 76 mål) för Winnipeg Jets?

IOK verkar dock överdriva Selännes betydelse en smula. Selänne, nu i Anaheim Ducks, ådrog sig ett käkbrott i nattens match mot Boston vilket föranledde följande rubrik på SVT:s text-TV:Nog måste det väl finnas bättre sätt att hedra Teemu Selänne än att ställa in ett helt olympiskt spel? Jag ger mig fan på att om Peter Forsberg bryter käken kommer de bara att ställa in delar av OS såsom t.ex. damrodel och pulkapist. Men det är väl skillnad på folk och folk förstås.

Skjut mig, skjut mig nu

Skärmdump från aftonbladet.se nu ikväll:


Kvotering upphör men av fel skäl

Jaha ja.

Könskvoteringen aka den "positiva särbehandlingen" vid Sveriges högskolor ska avskaffas. Detta läggs fram på
DN Debatt i dag. Jag tycker att just könskvotering är bland det mest korkade som någonsin existerat så på så sätt är det givetvis bra att idiotin slopas - men utbildningsminister Tobias Krantz' kommentar till varför det sker gör mig ändå lite konfunderad:

"Utbildningssystemet ska öppna dörrar – inte slå igen dem i ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor"

Japp.

Först och främst: jag hävdar bestämt att det inte kan finnas något som heter "positiv särbehandling" eftersom det som kallas positiv särbehandling av en grupp människor per definition innebär negativ särbehandling av en annan. Därför tycker jag att det uttrycket är så urbota korkat att den som kom på det borde landsförvisas, kanske till Norge.

Vidare, läs Krantz' kommentar en gång till. Det han uppenbarligen anser, och som han om man läser debattartikeln jag länkade till i början av inlägget tycks ha fog för, är att kvinnor missgynnas av den här kvoteringsbestämmelsen då kvalificerade kvinnor fått kliva åt sidan för sämre kvalificerade män för många av de mest populära topputbildningarna.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: oavsett arena, kvotering är åt helvete. Om det nu bara blir tjejer på veterinärlinjen så får det väl bli det. Det är knappast deras fel att killarna inte har samma kvalifikationer. Detsamma ska gälla i näringslivet. Tjänster ska tillsättas enbart utifrån kompetens, inte kön. Är den som är mest passande för en styrelsepost en man ska han ha posten, oavsett om en majoritet av den sittande styrelsen också är män. Detsamma måste gälla om styrelsen är kvinnodominerad och den bästa sökande också är kvinna. Jag förstår inte hur man kan tycka något annat.

Kvoteringen på högskolorna upphör för att kvinnor missgynnas. Någon som tror att samma sak hade hänt om det hade visat sig att männen var de som drabbades värst? Inte jag i alla fall.

Ibland är jag omåttligt stolt över att vara svensk men det här är inte ett sådant tillfälle.


Några överskattade företeelser och personer som är alldeles för populära bland svenskarna

Jag tänker nu räkna upp några överskattade företeelser och personer som är alldeles för populära bland svenskarna:

Star Wars
Högst mediokra filmer, om ens det - ändå verkar var och varannan människa helt betuttad i dem. Okej, jag gillar inte fantasy och "rymdäventyr" i någon form alls så det är möjligt att jag går in i detta med förutfattade meningar - men jag har vid ett antal tillfällen försökt se Star-Wars-filmer och nästan somnat av uttråkning. Dessutom är det något med filmer som får vuxna människor att gå på premiär utklädda till "rymdhjältar" och beväpnade med "lasersvärd" i plast som får mig att rygga tillbaka.

Facebook
Nu skjuter jag mig själv i foten. Jag har själv ett Facebook-konto. Jag är inne på sajten i princip dagligen - men vad ger det mig egentligen? Då och då skriver någon av mina vänner (dvs de jag har på Facebook) något fyndigt som jag kan dra på munnen åt eller kommentera lite halvspydigt sådär men i sanningens namn är det mesta som förssiggår på sajten ren skit. Jag bryr mig inte om någon har fångat en grön ko i Farmville eller om någon kompis' kompis som jag någon gång lagt till som "vän" blir "vän" med en för mig totalt obekant person. Jag borde nog avsluta mitt Facebook-konto.

"Stjärnorna på Slottet"
Ett gäng B-kändisar (vad har Meg Westergren åstadkommit sedan stenåldern?) bor på ett slott i en vecka - och skiten drar miljonpublik. Jag känner att "På Spåret", som faktiskt åtminstone är underhållande, ger mig den dos av Björn Ranelid jag behöver.

Kent
Ja, eskilstunabandet med Jocke Berg som frontman. Visst, de är inte genomusla men så jävla bra som alla säger att de är är de verkligen inte. "De har så bra/fina/djupa texter" heter det. Jag är världens minst djupa person vad just musik beträffar så jag är helt enkelt drygt förvissad om att inte ens Joakim Berg vet vad det egentligen är han sjunger. Kent är ett mediokert och överhypat popband, inget mer.

Halloween
Detaljhandeln med underhuggare har importerat en högtid direkt från the US of A - och svenska barnfamiljer sväljer girigt alltihop (det gjorde Christer i går också). Jag har nyligen blivit far och den dag min son kräver att jag ska karva ur en pumpa eller vill gå på halloweenfest hos sin kompis Cewinh kommer jag att bli gränslöst besviken. För husfridens skull lär jag göra grabben till viljes, men under skarp protest. Lite svenskt sådär.

Alla svenska kvinnliga komiker som någonsin funnits
Jag vet inte varför men i min värld har det aldrig funnits någon riktigt rolig kvinna i det här landet. Petra Mede? Nej, hon skriker och gapar mest tycker jag. Annika Lantz? Tyckte hon var okej förut men nu har hon blivit någon sorts kvinnlig Magnus Betnér fast tråkigare och det är för mig inget positivt. Mia & Klara? Nej fy fan. Babben Larsson? Visst, hon får väl till något halvlyckat skämt då och då men hon känns mest av allt förutsägbar. Och ja, jag är en jävla manschauvinist som bara är avundsjuk och inte unnar kvinnor framgång.

Brasiliens fotbollslandslag
"Jag håller på brassarna, de spelar så rolig fotboll! Det har jag gjort sedan 1982, att inte det laget vann VM är en skam!". Visst hör man det lite för ofta? Det blir för övrigt ganska komiskt när det uttalas av någon som inte ens var född 1982... Jag trodde att det här kanske var något liknande det som i klubbvärlden kallas "glory hunters", dvs de som alltid håller på "de som vinner" (läs t.ex. Manchester United, Barcelona eller Real Madrid) men när Brasilien häromåret spelade en betydelselös jävla träningsmatch mot Ecuador (som inte stavas med Q) på Råsunda och den drog mer publik än en svensk VM-kvalmatch förlorade jag lite av min tro på mänskligheten.

Räkna med att denna lista kan komma att få en uppföljare...


Har dessa människor inga element?

Det har bara gått en knapp vecka av det nya året men jag tror redan vi har en vinnare av titeln som "2010 års största idioter". Det handlar om en anonym fyrabarnsfamilj bosatt i skånska Bromölla. Denna familj hade roat sig med att grilla lite, får man förmoda, schysst käk utomhus (trots att det är mitt i vintern uppenbarligen). De fick sedan den sällsynt usla idén att ställa grillen inomhus med glöden kvar för att värma sig.

Har dessa människor inga element?

Grillen ställdes alltså in i vardagsrummet och det oundvikliga, nämligen att samtliga familjemedlemmar drabbades av akut kolmonoxidförgiftning, inträffade. Allt syre i rummet försvann och man drog lite till mans i sig gaser som inte är direkt hälsosamma. Som tur var började mamman i familjen kräkas och man insåg först då att det kanske vore en bra idé att uppsöka sjukhus.

Hade familjen somnat är det sannolikt att ingen av dem hade vaknat igen.

Nu slutade detta lyckligt den här gången men man undrar hur jävla dum man får vara. Minsta dagisunge fattar väl att en glödande grill är farlig att ställa inomhus? När man dessutom betänker att den här familjen består av sex personer (två vuxna föräldrar och fyra barn mellan 10 och 20 års ålder) och ingen av dessa begrep faran blir man först lite imponerad över att de alla faktiskt överlevt så här pass länge och sedan förskräckt över att inse att man ingår i samma genpool som dessa individer.

Nu betvivlar jag att någon i den här familjen kommer att läsa detta inlägg eftersom de troligen är för dumma för att fatta hur Internet egentligen fungerar (eller för den delen hur man andas och tänker samtidigt) men jag vill i all välmening ge ett tips som kanske kan komma bra till pass nu när det är så kallt ute:

Sitter ni i bilen och tycker det är kallt ska ni inte dra en slang från avgasröret in genom sidorutan för att värma er med de mysiga avgaserna.

Det var så lite så.

Svenska för dummies, del 11

Te är en dryck.

Till är en preposition.

Nu har vi rett ut det.