Mer självgod el åt folket!

Jag ägnar så här i EM-tider ett antal sekunder varje kväll åt att betrakta den ädla sporten fotboll på TV. Tyvärr är det TV4 som sänder, vilket förutom inkvoterade studioexperter (det kan inte vara en tillfällighet att den ena (Bojan Djordjic) är invandrare och den andra (Elin Ekblom Bak, igår ersatt av Caroline Seger) är kvinna) och ett allmänt kvällstidningsmässigt upplägg innebär kopiösa mängder Magnus Hedman och kopiösa mängder reklam, framför allt i halvtidspauserna.


Framför allt en reklamfilm har etsat sig fast i mitt medvetande och då menar jag inte på ett positivt "åh fy fan, det där måste jag ha!"-sätt utan mer på ett toknegativt "får jag se den här reklamen en gång till kan det hända att jag måste kasta upp"-sätt. Jag syftar på Telge Energi. Ni vet filmen med tre tecknade strutsar som står och gör diverse suspekta moves för att till sist köra sina huvuden i sanden, kommenterade av en kvinnoröst som med drygt tonfall säger något i stil med att "om man köper det mesta av sin el från kolkraftverk vill man nog helst inte prata om det". Hon syftar alltså på konkurrerande bolag. Telge Energi är minsann precis lika miljömedvetna som de är självgoda. Problemet är att hon pratar på ett sätt som får det att låta som att hon utgår från att konsumenterna är dumma i huvudet. Detta stämmer i en del fall, dock ej i mitt, och är det något jag avskyr så är det att bli tilltalad som om jag är fem år gammal och/eller utvecklingsstörd.


Gjorde inte bålstasonen Lasse Åberg reklam för något som hette GodEl för ett tag sedan? Gick inte det också ut på att elen kom från miljövänliga källor? Telge Energi kunde ju ha hyrt in honom till sin nya kampanj och kallat den för SjälvgodEl.


Jag vill understryka att jag inte har något emot initiativet; det är säkert bra att sälja miljövänlig elektricitet. Men anlita en annan reklambyrå nästa gång.


Elephant Dung Extra, part deux

Minns ni inlägget om elefantbajsshampoo jag skrev i slutet av mars?

Jag kanske ska byta yrkesbana. Jag skulle nog bli en perfekt reklamare. Denna slutsats drar jag efter att kommit fram till den optimala reklamsloganen för L´Oreal Elephant Dung Extras marknadsföring framför allt i engelsktalande länder:

We put the "poo" in shampoo.

Eventuella utmärkelser för detta bevis för min extrema talang kan med fördel sättas in på mitt postgirokonto (numret finns nedklottrat på en toalettvägg nära dig). Icke kontanta belöningar är ej av intresse.

Thomas, 34, är en kvinna

Har någon missat historien om världens första gravida "man", 34-årige Thomas Beattie i Oregon, USA?

Thomas föddes som kvinna men ville bli en man och lät sig därför könsbytesopereras med det lilla förbehållet att "hans" kvinnliga fortplantningsorgan lämnades ifred eftersom "han" ville bli "pappa".

I min värld är det rätt enkelt: du kan spruta in hur mycket manligt könshormon som helst i en kvinna, du kan operera bort brösten och odla fram skäggväxt och fan vet allt på henne. Du kan till och med ge henne ett mansnamn. Det förändrar inte det faktum att män inte kan föda barn. Detta är en rättighet förbehållen endast kvinnor. Grundläggande biologi. 

"Thomas" är gravid och ska snart föda. Slutsats: "Han" är en kvinna. Allt tjafs om "världens första gravida man" är med andra ord totalt meningslöst.

Vem Thomas bytte kön med framgår inte av artikeln men jag sätter en slant på Jean-Pierre Barda.


Destruktiv grisfotboll

Idag ska vi tala om företeelser som får mig att inte hålla på vissa lag i stora idrottsmästerskap såsom fotbolls-EM.

Favoritstämplar är rätt avtändande. Jag skiter i hur "rolig fotboll" ett s.k. storlag spelar; i min värld är det i princip alltid roligare när ett otippat lag vinner en svår match. Möts Brasilien och Slovenien i en match där brassarna spelar sambafotboll i 90 minuter plus tillägg men slovenerna till slut står som segrare med 1-0 efter destruktiv grisfotboll och ett skitmål blir jag överlycklig. Ett av få undantag är om det nederlagstippade laget är...

Turkiet. Jag gillar dem inte. De har en del fans som inte verkar ha alla indianer i kanoten och en del spelare med samma egenskaper. Jag minns också matchen det talas om i
denna korta wikipediatext. Så illa har jag inte sett fotbollsspelare bete sig sedan Tomas Brolin tog beslutet att medverka i den negativt legendariska popgruppen Friends In Need.

Importbrassar är föga upphetsande. Fotbollsvärlden ser ut på ett visst sätt idag; inte minst det svenska landslaget har flera spelare med utländska rötter (det mest framstående exemplet är Zlatan). Med detta har jag inget problem. Dessa spelare har oftast band till de länder de representerar. Zlatan är som bekant född och uppvuxen i Sverige, flera av de franska landslagsmännen kommer från f.d. franska kolonier och har i unga år flyttat till Frankrike, detsamma gäller holländare med ursprung i Surinam. Andra har kommit till sina "nya" länder som flyktingar och/eller av skäl helt orelaterade till fotboll. Importbrassarna byter dock nationalitet endast för att de vet att de aldrig någonsin kommer att få representera sitt eget landslag. Nu senast var det Polen som bytte in en Roger Guerreiro, en brasilianare som en kort tid innan EM-turneringen fått sitt polska medborgarskap av Polens president Lech Kaczyński i egen hög person. Guerreiro är visserligen en helt okej fotbollsspelare enligt vad jag kunde se men vad fan... Polen är väl tillräckligt bra på fotboll för att inte behöva ta till dylika åtgärder? För varje importbrasse ett landslag mönstrar blir mina sympatier för det laget lite lite mindre. Detsamma skulle gälla om Sverige plötsligt skulle ställa upp med t.ex. Hammarbys Paulinho Guará.

Puzz!

Daniel Andersson versus The Miffos

Ibland är det skönt att ha fel.

Jag blev en smula orolig när jag såg att Daniel Andersson var uttagen i startelvan i gårdagens EM-match mellan Sverige och Grekland. Visserligen fanns inte direkt något alternativ på positionen, men ändå. Det var ju Sidleds-Danne!

Sen går snubben ut och gör en riktigt bra match (klantpassen på slutet som höll på att leda till en grekisk reducering är glömd). Det känns skönt att veta att landslaget inte står och faller med Tobias Linderoths medverkan.

Dock verkar det som om vissa mindre begåvade individer gör en stor sak i att fortsätta håna Daniel Andersson, trots att denne som jag ser det bör ha täppt till käften på sina kritiker (inklusive undertecknad) i och med sin insats igår. "Han slår inga avgörande passningar" är ett argument jag sett. Som om det är Daniels roll att slå Ronaldinho-passningar. Vissa har uppenbarligen inte fattat någonting; att lägga fram ett sådant argument är ungefär lika relevant som att såga Zlatan med motiveringen "hans målvaktsspel håller inte direkt världsklass".

Att en spelare får kritik efter en dålig match är helt naturligt. Att han får det efter att ha gjort sin bästa landskamp på mycket länge är för mig obegripligt. Håll käften era miffon, Daniel är värd sin plats i truppen och jag hoppas han startar nästa match.

När blev förresten Micke Nilsson så grym på att spela ytterbacksspel? Förr var man alltid lite nervös för hur han skulle klara av sin roll men igår hade han, så vitt jag kunde se, alla rätt.

Lagerbäck is the shit!

Svenska för dummies, del 7

Kan vi en gång för alla enas om att "gravidmage" är ett ord som helt saknar existensberättigande?

Cykelpump, Quinton Fortune eller www.tigerbäver.com

Det här är en artikel i Metro. Den handlar om stockholmsparet som inte får döpa sin dotter till Elvis då Skatteverket, helt riktigt, anser att Elvis är ett mansnamn.

Mamman i artikeln kläcker ur sig att "de (föräldrarna, reds anm) tyckte det var viktigt med ett könsneutralt namn". Min fråga är varför? Varför ska ens dotter ha ett "könsneutralt" namn trots att hon alldeles uppenbart är en flicka och således bör begåvas med ett flicknamn? Vad är det här för jävla idioti?

En tjej som heter Elvis. Hon kommer, om föräldrarna lyckas få rätt, att behöva skissa på rätt många oneliners för att förklara att hon som tjej är döpt som en kille. Byter hon förnamn vid 18 års ålder blir jag inte förvånad.

"Hon lyssnar när vi kallar henne Elvis" säger den stackars mamman vidare. Klart som fan hon gör. Hade de börjat kalla henne t.ex. Cykelpump, Quinton Fortune eller www.tigerbäver.com redan vid födseln hade hon givetvis lystrat till det.

Jag vill avsluta med att ge ett eget förslag om det nu är så jävla viktigt med ett "könsneutralt" namn: Kim. Det vore förresten ganska kul om Kim Källström gifte sig med Kim Martin. Kan ingen sammanföra dem?