Att göra ett inverterat svanhopp baklänges

Till att börja med observerar Expressen att den 49-årige franske motorcykelföraren Pascal Terry blivit årets Dakarrallys första dödsoffer. Tragiskt givetvis, men just Dakarrallyt har alltid varit en lek med döden.

Dakarrallyt ja. Dakar är, för den som undrar, huvudstad i det västafrikanska landet Senegal och av tradition den ort där Dakarrallyt har sin målgång.

I år avgörs rallyt dock i Sydamerika som ligger ganska exakt en ocean från Afrika, Senegal och Dakar. Ändå får rallyt behålla sitt namn. Det känns ungefär lika lyckat som att lägga Svenska Rallyt i Mexiko, Monacos Grand Prix någon mil utanför Eslöv eller Indianapolis 500 i någon av New Delhis förorter.

Sedan har det naturligtvis varit JVM-final i ishockey också! Kanada vann helt rättvist med 5-1 i vad som tydligen var en "skandalmatch". Skandalen bestod i att kanadensarna enligt svenska åskådare, journalister och TV-kommentatorer, systematiskt körde över Sveriges målvakt Jacob Markström. Dessutom var domaren mutad, publiken enögd och rinken hade drygt 40 graders lutning. Konstigt nog hade Kanada hela tiden nedförsbacke, trots sidbyten.

Och visst, man kan tycka att Angelo Esposito skulle ha åkt ut för den påstådda bentacklingen på Markström. Dock borde i rättvisans namn samma incident då också ha resulterat i en utvisning på Sveriges Victor Hedman då det så vitt jag vet inte är tillåtet att hålla fast sin motståndare och slå denne i huvudet, oavsett om man står upp för sin egen målvakt eller inte.

Stefan Della Roveres pååkning av Markström i situationen då den senare var på väg till båset för att göra plats åt en forward har det också gnällts över, och visst var det fult gjort. Dock fick kanadensaren en utvisning i det läget så i efterhand förstår jag inte riktigt problemet.

Domaren var dessutom mutad. Det var därför Sverige hade fler numerära överlägen än Kanada.

Publiken var enögd. Naturligtvis var den det. 20 000 kanadensare ser sitt lag spela en stor final på hemmaplan - tacka fan för att de blir enögda då. Det hade svenskar också varit i samma läge. Dessutom, jag kan naturligtvis endast tala för mig själv nu, hade jag om jag varit Victor Hedman eller Jacob Markström njutit av att bli utbuad. Borde man inte bli extra taggad av det och "vilja visa de jävlarna"? Hedman tog det med fattning och sa att han inte brydde sig då han inte var i Kanada för att skaffa sig nya vänner. Gott så.

Sverige hade inte vunnit matchen oavsett vilka domare som hade dömt matchen. Det svenska powerplayet var alldeles för dåligt, Kanadas målvakt var bättre än sin svenske kollega just för dagen och svenskarna skapade alldeles för få chanser. Och Markström... nog finns det väl ändå lite fog för åsikten att han "förstärkte" sina fall rätt mycket? Tycker det blir särskilt tydligt i den här videon, speciellt i situationen då han blir pååkt av en svensk precis vid mål och gör någon sorts inverterat svanhopp baklänges.

Jag tycker det är lika synd som alla andra att Sverige inte vann men skådar man sanningen i vitögat var de aldrig ens särskilt nära. Att då måla upp det hela som en konspiration med skandalrubriker och allmän fientlighet mot allt kanadensiskt känns mest desperat och inte särskilt klädsamt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback