Jag vill bo i ett träsk annars får jag kramp

Ingen är perfekt. Inte heller jag. Detta visar sig på alldeles för många sätt och det senaste är att jag bestämt mig för att följa "Robinson 2009" på TV4. Dokusåpornas dokusåpa. Det TV-program som ensamt ligger bakom flest B-kändisprefix i hela B-kändissverige. Harald Treutigers senaste publikframgång i TV-rutan. Ja, det finns knappt någon hejd på superlativen för detta program.


Det skulle vara deltagarna då.


Årets upplaga av "Robinson" ska enligt TV4 vara "den tuffaste någonsin" med mindre mat, skabbigare boplatser och mer påfrestande tävlingsmoment än någonsin. Låt vara att deltagarna kanske inte hade full koll på detta när de drog iväg bort till Filippinerna för sin förmodade vistelse i paradiset, men vafan?


Sanningen om vistelsen var bister. Deltagarna skulle bo i ett träsk. Sina personliga tillhörigheter fick de lämna ifrån sig innan de på diverse olika sätt färdades genom djungeln eller över havet till sin tilltänkta boplats.


Träsk är som regel ganska ogästvänliga platser och detta var inget undantag. Det visade sig emellertid snart att det är lättare att sätta en medelklasshelyllesvensk i ett träsk än att sätta ett träsk i en medelklasshelyllesvensk.


- Beatrice heter en synnerligen enerverande TV-reporter från Arvidsjaur. Om jag vore norrlänning skulle jag lobba för hennes snara utträde ur regionen då hon dessvärre drar ett löjets skimmer över människor från en del av landet där folk annars enligt min uppfattning brukar vara tämligen vettiga. Denna Beatrice inledde storstilat träskvistelsen med att avfärda det förfallna hus som var det enda vettiga som fanns i träsket som boplats då det tydligen var både "ödsligt" och "otrevligt" (nähä?). En hydda närmare vattnet skulle byggas, och den skulle byggas bland annat av delar från huset som således skulle raseras ytterligare. Smidigt. Som tur är fick den rabiata norrländskan mothugg i tid och huset användes vettigt nog som boplats i slutändan. Som lök på laxen dränkte tidvattnet dessutom hennes påbörjade och havsnära hydda. Beatrice blev sedemera utröstad i program två. Otur.


- I denna veckas pristävling fick det vinnande laget tillbaka sina personliga tillhörigheter, eller ja, de skulle tillsammans plocka ut ett och ett halvt kilo av allas prylar. Det började bra; någon slängde dit ett myggstift och någon annan ett tändstål. Någon hade en rulle med fiskelina som också skulle med. Sedan började ett par av lagets kvinnliga deltagare freestyla genom att slänga dit livsnödvändiga saker som badkläder och lakan - och innan det hann styras upp av någon med sinne för prioriteringar (om det nu fanns någon sådan i laget) var tiden för att välja grejer ute. Kvar bland det outvalda låg flera vettiga saker att ha med - men det viktiga var ju att hon den där tjejen vad hon nu heter fick med sig sin andra bikini också. Fan vad jag hade varit förbannad i det läget.


- Det är knappast meningen att det ska vara en dans på tulipaner att bo i ett träsk (annars hade det till att börja med hetat något trevligare än "träsk"). Väl på plats i träsket hängav sig alltså ett par av deltagarna åt en klassisk svensk paradgren: gnällandet. "Jag trodde vi skulle få bo på en vacker strand" gnällde någon medan en annan muttrade någonting om att det här nog inte skulle bli någon "drömsemester" i alla fall.


Jag har aldrig förstått mig på det där och det gäller inte bara Robinson.


Vissa saker kan man inte göra någonting åt. Livet må vara oförutsägbart och orättvist ibland men påfallande ofta är det så att det som händer händer vare sig man vill det eller inte - och vill man sedan skylla på någon är det ofta hos sig själv man ska börja leta. Beror ens misär på att någon annan är en idiot är det tyvärr så illa att om man har varit en idiot en gång kommer man i normalfallet att fortsätta vara det.


Det är ingen idé att slösa energi på sådant man inte kan påverka. Är ditt tåg försenat, ditt ex ett kronmongo eller ditt dokusåpadeltagande en oförutsedd träskvistelse - gilla läget! Och funkar inte det kan du alltid starta en blogg och spy galla över allt som irriterar dig. Det fungerar faktiskt förvånansvärt bra har jag hört.


Kommentarer
Postat av: Rosita

Mycket gnäll är det. Det var också underbart att höra hur positiva det förlorande laget (som fick återvända till träsket) försökte vara. "Ja, men vi är mycket starkare än dom" "Jag skulle aldrig vilja byta ut vårt lag mot deras strand"... "Om det inte hade varit för att DU (Erik) krånglat med scarfen hade vi ju faktiskt vunnit, MEN det göööör inget"...Pilfinkus

2009-03-31 @ 14:37:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback