När släppte du en kiloprutt senast?

Meter, gram, liter, watt, volt. SI-enheterna är många.


Efter att jag haft ett osannolikt intelligent samtal om gasbildning med min sambo igår fick jag den briljanta idén att lansera en ny SI-enhet, nämligen prutt.


Den används naturligtvis precis som vilken annan enhet som helst, helt enkelt för att beskriva en prutts storlek. Det ger oss följande:


En milliprutt (mp) är en tusendels prutt, motsvarande en lätt ryckning i ringmuskeln som leder till att ytterst lite gas smiter ut. Eventuella ljud och lukter som åstadkoms av en milliprutt går inte att förnimma.


En centiprutt (cp) är en hundradels prutt. Här kan möjligen lite ljud och lukt sippra ut men tanken på gaslarm lockar än så länge endast till skratt.


En deciprutt (dp) är en tiondels prutt. De flesta blir inte generade över en sådan även om den, om man har en riktigt dålig magdag, kan ge upphov till en del smärre luktchocker. Det här är den högsta pruttnivån för många människor, framför allt kvinnor.


En prutt (p) är precis vad det låter som. En vanlig fjärt. Den kan vara "silent but deadly" eller välljudande. Detta är den klart vanligaste prutten.


En hektoprutt (hp). Nu börjar vi snacka. Det här är den sortens prutt som kan ge upphov till lätta vibrationer i porslinet om den släpps under ett toalettbesök. Släpper min far en sådan känns det igen på den karakteristiska knäböjningen som följer direkt efter själva prutten. Denna prutt har också gett upphov till följande inte så gamla djungelordspråk: "Fantomen har hundra pruttars styrka".


En kiloprutt (kp). Här finns anledning att misstänka tillfällig obalans i mag/tarmregionen. Släpper man en kiloprutt får man vara beredd på att ljudet den medför blir kraftfullt. Man får också räkna med en stunds odör. Finns doftspray att tillgå efter att du lagt en kiloprutt, tveka inte att använda detta. Dina medmänniskor kommer att tacka dig.


En megaprutt (Mp) är inget att leka med. Passande förkortning förresten. Tyder på en abnorm gasbildning. Det sägs att en megaprutt en amerikan släppte en gång gick att höra i Mexico. Visserligen stod han rätt nära gränsen när det skedde, men ändå. Ni fattar! Mexico!


En gigaprutt (Gp) är den största prutt som någonsin åstadkommits, och det hände faktiskt i Sverige! Mannen bakom verket var ingen mindre än den f.d. "Så ska det låta"-programledaren Peter Harryson efter en synnerligen stark, men god, måltid på en thairestaurang. Legenden säger att vilstolen Harryson satt i vid depositionen numera är obrukbar, främst på grund av det stora hål som följde som ett direkt resultat av utsläppet. Det sägs också att Harrysons hus förklarades vara en sanitär olägenhet i flera veckor efter incidenten och att USA:s spaning efter biologiska massförstörelsevapen i Irak tillfälligt flyttades till Sveriges västkust då man fått "starka indicier" därifrån. Rapporter från Uppsala Universitet säger att man just vid tidpunkten fick ett kraftigt utslag på sin seismograf. En tillfällighet?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback