Kvotering upphör men av fel skäl

Jaha ja.

Könskvoteringen aka den "positiva särbehandlingen" vid Sveriges högskolor ska avskaffas. Detta läggs fram på
DN Debatt i dag. Jag tycker att just könskvotering är bland det mest korkade som någonsin existerat så på så sätt är det givetvis bra att idiotin slopas - men utbildningsminister Tobias Krantz' kommentar till varför det sker gör mig ändå lite konfunderad:

"Utbildningssystemet ska öppna dörrar – inte slå igen dem i ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor"

Japp.

Först och främst: jag hävdar bestämt att det inte kan finnas något som heter "positiv särbehandling" eftersom det som kallas positiv särbehandling av en grupp människor per definition innebär negativ särbehandling av en annan. Därför tycker jag att det uttrycket är så urbota korkat att den som kom på det borde landsförvisas, kanske till Norge.

Vidare, läs Krantz' kommentar en gång till. Det han uppenbarligen anser, och som han om man läser debattartikeln jag länkade till i början av inlägget tycks ha fog för, är att kvinnor missgynnas av den här kvoteringsbestämmelsen då kvalificerade kvinnor fått kliva åt sidan för sämre kvalificerade män för många av de mest populära topputbildningarna.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: oavsett arena, kvotering är åt helvete. Om det nu bara blir tjejer på veterinärlinjen så får det väl bli det. Det är knappast deras fel att killarna inte har samma kvalifikationer. Detsamma ska gälla i näringslivet. Tjänster ska tillsättas enbart utifrån kompetens, inte kön. Är den som är mest passande för en styrelsepost en man ska han ha posten, oavsett om en majoritet av den sittande styrelsen också är män. Detsamma måste gälla om styrelsen är kvinnodominerad och den bästa sökande också är kvinna. Jag förstår inte hur man kan tycka något annat.

Kvoteringen på högskolorna upphör för att kvinnor missgynnas. Någon som tror att samma sak hade hänt om det hade visat sig att männen var de som drabbades värst? Inte jag i alla fall.

Ibland är jag omåttligt stolt över att vara svensk men det här är inte ett sådant tillfälle.


Kommentarer
Postat av: klara

om samma sak hade hänt om männen hade varit de drabbade? tja sillen, precis den frågan ställde jag mig också när de tog upp temat på radion. jag tror du ligger rätt bra till med ditt svar - tyvärr.

2010-01-12 @ 19:04:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback